Kaszotto z jaglanej potrójnie zielone!

kwietnia 30, 2016

Kaszotto z jaglanej potrójnie zielone!





Uwielbiam wszystko co zielone!
Dzisiaj proponuje pyszne kaszotto z jaglanej z zielonymi warzywami tj. szparag, cukinia i groszek. Moje ulubione smaki i pożądane aromaty. Kaszotto wymaga od nas troszkę uwagi w kuchni, bo co chwilę mieszamy je w garnku, ale jest tego warte. Sprawdźcie sami!


Fit sałatka z kurczakiem i orzechami!

kwietnia 29, 2016

Fit sałatka z kurczakiem i orzechami!


Dietetyczne ciasto z bananów!

kwietnia 29, 2016

Dietetyczne ciasto z bananów!

 


Od miesiąca kombinuje i wymyślam różne fit ciasta, na kilka już przepisy zagościły na blogu. Postanowiłam zrobić takie dietetyczne ciasto z bananów. Banany są głównym składnikiem i nadają całkowitą słodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze.
Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam!


Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej!

kwietnia 27, 2016

Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej!












Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa dorsza i mintaja, czyli to co się na kutrach jada. Ryby i jeszcze raz ryby! Ale myślę sobie, że taki rybak włoski to bez pomidorów nie przetrwa, nie wytrzyma ;-). Dlatego wymyśliłam ten przepis. Zupa wyszła obłędna, mogłabym ją zajadać kilka razy w tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich.
Serdecznie Wam polecam!


Krem z pora. Bardzo łatwy!

kwietnia 27, 2016

Krem z pora. Bardzo łatwy!








Pyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z pora to żadna nowość i na pewno już nie raz go robiliście, ale być może chociaż w małym stopniu zainspiruje Was do przygotowania tej potrawy.
Zapraszam!




Słoneczny sycylijski krem z pomidorów!

kwietnia 26, 2016

Słoneczny sycylijski krem z pomidorów!



Mniaaaammmm!

Kochani zapraszam Was na przepyszny krem z pomidorów przepis prosto z Sycylii. Uwielbiam takie połączenia smaków, słodkie pomidory, czosnek podprażany na aromatycznej oliwie z oliwek, dużo świeżej bazylii i specjalny dodatek pieczone marchewki z oliwą z chili!
Serdecznie Was zapraszam na wspólne gotowanie!



Tropikalne szaszłyki z kurczaka na grilla

kwietnia 26, 2016

Tropikalne szaszłyki z kurczaka na grilla



To kolejna propozycja dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie. Fit szaszłyki z piersi kurczaka, z ananasem świeżym, cukinią i czerwoną cebulą. Szpadki wyszły mi przepyszne. Kurczaka doprawiłam w orientalny sposób, a całość smakowała na prawdę zupełnie inaczej niż tradycyjne szaszłyki. Smak słodko-kwaśny. Danie jest przygotowane bez tłuszczu więc polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę.

DIETETYCZNA SZARLOTKA

kwietnia 25, 2016

DIETETYCZNA SZARLOTKA









Kolejna dietetyczna i zdrowa propozycja, idealna na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek. Na ciepło sprawdzi się na śniadanie, podana z jogurtem naturalnym!
Szarlotka, jest puszysta, aromatyczna i jestem nią zauroczona.
Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej.

Zapraszam!




Tarta z ciecierzycy po włosku!

kwietnia 24, 2016

Tarta z ciecierzycy po włosku!







Dietetyczna tarta z ciecierzycy po włosku! 

Często słyszę, że jak się jest na diecie, (chociaż ja wole sformułowanie, zdrowo się odżywiam lub dbam o siebie, o swoje zdrowie), to się je sałatę i rozgotowane warzywa.....Hmmm no nic bardziej mylnego! Będąc na diecie można dopiero wtedy tak na prawe poznać tak wiele smaków, aromatów, posmakować nowych połączeń i absolutnie nie chodzić głodnym! Ponadto Kochani nie można zapominać o białku! Białko powinno się znaleźć w każdym posiłku, a minimum w trzech, śniadanie, obiad i kolacja. Pamiętajcie że powinniście spożywać najlepiej 5 posiłków dziennie, po to aby Wasz metabolizm nie zwalniał, pamiętajcie też o dostatecznej podaży wapnia w diecie, jest na wagę złota przy redukcji. Ale więcej się nie rozpisuje. W zakładce dieta jest około 130 przepisów na Fit posiłki. sprawdźcie sami!

Dzisiaj proponuje Wam tartę z ciecierzycy, cieciorka to nic innego jak groch, ma w sobie dużo, dużo białka i jest bardzo sycąca. Śmiało możecie ją jeść na obiad lub na kolację. Smakuje dobrze na zimno i ciepło. Zapraszam!



Fittarta z brokułami z kaszy jaglanej!

kwietnia 22, 2016

Fittarta z brokułami z kaszy jaglanej!



Szybka FIT tarta z resztek obiadowych? A jak! Pysznie i jeszcze raz pysznie! Taaak mi smakowała, że będę do niej wracać. Wykonanie to łatwizna max 15 minut potem do pieca i cześć!
Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego!

kwietnia 21, 2016

Fasolka w sosie pomidorowym z klopsikami z mięsa wieprzowego!




Dzisiaj męski obiad. Mój K. nie jest na diecie, wręcz przeciwnie ;-), dlatego będą też tu pojawiać się przepisy wysokoenergetyczne, z dużą ilością białka. I takie jest to danie, pyszna fasola jaś, w sosie pomidorowym, ze świeżym rozmarynem, majerankiem, do tego klopsiki z mięsa wieprzowego przyprawione czosnkiem nieniedźwiedzim, a wszytko okraszone w dodatku boczkiem wędzonym. O tak! Miliony kalorii ;-)))

To Panowie jak chętni to zapraszam!


Dietetyczne ciasto z rabarbarem bez cukru i białej mąki!

kwietnia 20, 2016

Dietetyczne ciasto z rabarbarem bez cukru i białej mąki!







Kochani zgodnie z naszym postanowieniem z Facebooka, jemy zdrowo i dietetycznie! Mam nadzieję, że jesteście ze mną w tym postanowieniu. Dzisiaj robimy dietetyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto bez białej mąki, bez cukru! Bardzo pyszne! Słodkie i aromatyczne! A jak je zrobić to zerknijcie sami!

Zapraszam!

Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P

kwietnia 16, 2016

Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P






Czasami próbuje sobie wyobrazić różne, idealne połączenia moich ulubionych smaków. Jednym z pożądanych jest kokos. Ma sobie ten aromat dalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. 
Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze do szkoły. Mój plecak, pamiętam warzył dość sporo, byłam dzieckiem, które uwielbiało rysować i zawsze miałam przy sobie cały możliwy komplet do rysowania, kredki, kilka opakowań, blok rysunkowy formatu A4, ołówki, linijki i mazaki. Szczerze powiedziawszy kompletnie nie lubiłam się uczyć i zawsze większość prac domowych odrabiałam na przerwie, o zgrozo. Na szczęście z wiekiem się to zmieniło, ale to dopiero jak na karku pojawiło się 15 lat. Wracając do tematu, jak już wspominałam kujonem nie byłam, dlatego od czasu do czasu zdarzało mi się przynosić dwóje z polskiego, matma akurat zawsze była dla mnie banalna. Potem człowiek główkował jak tą dwóje ukryć i miałam taki patent, że ten zeszyt z polskiego chowałam do teczki z kartkami do rysowania ;-). I mama miała problemy z odkryciem oceny. No ale babci, a że ona głównie w owym czasie ze mną odrabiała lekcje, nie dało się tak łatwo oszukać. Ale wiecie co w gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy ;-) ) przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też za dwóje- a raczej brak zaliczenia, wszak nie w tym wieku, a widać, że zawsze "boli" tak samo ;-*.


Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu!

kwietnia 15, 2016

Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu!








Ach my kobiety! Rozważne, romantyczne, wyciskające siódme poty na siłowni, żeby potem móc cieszyć się kawałeczkiem czegoś obłędnego i słodkiego, lubiące spędzać czas na niczym, a potem w godzinę robić pięć rzeczy na raz, zabiegane, zapracowane, lubimy od czasu do czasu znaleźć chwilę tylko dla przyjemności. Dla nas kobietek, taka chwila to na pewno piękny dzień w gronie przyjaciółek, lub przyjaciółki. Uwielbiam ten czas, kiedy bliska Ci osoba, spędza słoneczny dzień razem z Tobą, przy kawie z dużą ilością pianki, rozmawiając długimi godzinami, o rzeczach kompletnie nieważnych, i nieistotnych, i o tych, które możesz powierzyć tylko jej, tych najważniejszych i najistotniejszych. I takie rozmowy, spotkania nie mogą się odbyć bez czegoś wysoko kalorycznego, bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca!

Zapraszam!


Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem.

kwietnia 15, 2016

Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem.



Dietetyczny obiadek!

Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha!


Zapraszam!




Kaszotto z jaglanej ze szparagami!

kwietnia 14, 2016

Kaszotto z jaglanej ze szparagami!







SZPARAGI!!!

Wreszcie się doczekałam, już są przepyszne i świeżutkie szparagi! Można je już dostać na ryneczkach jak i wielu sklepach. Warzywo to jest jednym z moich ulubionych, na blogu możecie znaleźć całą masę pysznych przepisów ze szparagami. Moje ulubione to te zielone.  Dzisiaj postanowiłam przygotować na obiad, risotto z kaszy jaglanej, czyli kaszotto ze szparagami. Co dodałam i jak zrobiłam sprawdźcie sami poniżej!
Zielono mi!

Sałatka egipska

kwietnia 10, 2016

Sałatka egipska



,


Dzisiaj zapraszam Was Kochani na ucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki!

Zapraszam!


Prosty przepis na kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą jaglaną!

kwietnia 09, 2016

Prosty przepis na kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą jaglaną!







Banalnie prosty obiad, bardzo szybki w przygotowaniu i który bardzo często gości na moim stole. 
W dodatku jest dietetyczny i sycący. Jest to dobra propozycja dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni, również dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie; taki obiadek robi się w 20 minut, więc spokojnie możecie go przygotować do pracy, przed pracą lub na późny obiad już po pracy. Danie idealne też dla studentów!

Zapraszam!
Detoks owocowy! DZIKA RÓŻA!

kwietnia 09, 2016

Detoks owocowy! DZIKA RÓŻA!



DETOKS OWOCOWY!

Dzisiaj drodzy Czytelnicy, zapraszam na kolejny wpis z serii detoks z produktami PREMIUM ROSA. Sok 100% z dzikiej róży, to dopiero petarda! W buteleczce soku DZIKA RÓŻA znajduje się aż 1125 mg naturalnej witaminy C!  Oczywiście naturalna witamina C to jak dla mnie jedyny słuszny sposób na dostarczenie tej witaminy do organizmu, jest zdecydowanie bardziej skuteczna i lepiej przyswajalna przez nasze organizmy niż ta syntetyczna w tabletce. Jeśli chcecie wzmocnić organizm, lub właśnie razem ze mną jesteście na detoksie owocowym, to szczerze polecam Wam te produkty nie tylko jako blogger ale jako wykształcony specjalista ds. żywności. Uwielbiam wszystko to co naturalne, jestem maniakiem czytania etykiem, zresztą 10 lat nauki i żywieniu i odżywianiu zrobiło swoje i chyba już się to u mnie nie zmieni. I dobrze! Lubię tę część siebie ;-), bo pamiętajmy o jeden zasadniczej zasadzie jesteśmy tym co jemy. Ale się rozgadałam, a raczej rozpisałam hehehe. 
Dzisiaj szybki i bardzo prosty a mega bogate w antyoksydanty smoothie owocowe na bazie soku Dzika Róża.


Wiosna!

kwietnia 07, 2016

Wiosna!




Różano - serowa tarta z karmelem i orzechami dla Zakochańców!

kwietnia 04, 2016

Różano - serowa tarta z karmelem i orzechami dla Zakochańców!




Kochani w ramach akcji organizowanej na portalu Durszlak przygotowałam, przepyszny smakołyk. 
To tarta od serca i dla serca, zrobiłam ją specjalnie na przyjazd męża do domku. Dla mnie kiedy nie ma mojego K. w domu to trudna i kryzysowa sytuacja. Nikt nie lubi być sam, nie ma kto przytulić, ani naprawić szafki czy kranu... Zawsze staram się po rozłące przygotować coś wspaniałego i zawsze coś innego, coś nowego. Ten wypiek miał być swoistym afrodyzjakiem ;-). Tarta jest słodka, wilgotna, ma karmel i orzechy- czyli to co lubią wszyscy, i dodałam do niej płatki róż w cukrze. Ta róża to taki symbol miłości i postanowiłam ją dodać do masy serowej. I powiem Wam kochani to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest rewelacyjne, dla każdego maniaka i miłośnika wypieków idealne. I do wyrażenia nasz uczuć do bliskiej nam osobie. ;-))))

Polecam Kochani wszystkim Zakochańcom! ;-)))





Sok i detoks!

kwietnia 02, 2016

Sok i detoks!





Kolejna propozycja w serii postów i przepysznych przepisów z produktami marki PREMIUM ROSA, produkty tej firmy znam i używam od dość długiego czasu, dlatego byłam bardzo zadowolona z możliwości współpracy z firmą. Dzisiaj testujemy i smakujemy sok jabłko+ czarny bez, sok ma przede wszystkim obłędny kolor, i pyszny smak. Mieści w sobie cały szereg drogocennych składników i witamin.
Jak możemy przeczytać na stronie producenta: owoce czarnego bzu działają przeciw-obrzękowo, uspokajająco, przeciwzapalnie, napotnie, wykrztuśnie i ściągająco.
Seria naturalne witaminy to świetny pomysł dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie, ale nie chce łykać witamin w postaci tabletek. Butelka soku codziennie na pewno wzbogaci Waszą dietę w dawkę niezbędnych witamin i minerałów. Ja swój sok przygotowałam z zmiksowanym grejpfrutem i odrobiną chili do podkręcenia metabolizmu ;-)
Pyszności!

Hummus z pieczonych bakłażanów, cieciorki i ...

kwietnia 01, 2016

Hummus z pieczonych bakłażanów, cieciorki i ...








Pyszota!

Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą!
Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników.
Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo kremowa, i bogata w aromacie i smaku!

Polecam!
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI