Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek!

lutego 29, 2016

Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek!









Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. 
Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym spodzie z ciasteczek.
Propozycja szybka do przygotowania i bardzo smaczna!

Polecam!




POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej!

lutego 28, 2016

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej!






Kuchnia staropolska

Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kapuście kiszonej z pieczarkami, lubczykiem i rozmarynem!

Dzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim stole, kuchnia naszej babci czy też prababci. Wymyśliłam sobie że zrobię polędwiczki wieprzowe pieczone w kapuście kiszonej, którą doprawię. Rozejrzałam się co mam w lodówce i tak powstało, pyszne danie. Bardzo takie jakby to dobrze ująć wiekowe heheh. Mam wrażenie, że właśnie tak mógł wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło wyglądać. 
Zapraszam!
No to po szklaneczce...ZDROWIA! ;-)

lutego 27, 2016

No to po szklaneczce...ZDROWIA! ;-)





Ale pyszności! I znowu zdrowo! I znowu kolorowo!
Kupiłam olbrzymią papaję, leżała w koszyku dwa dni, dojrzewała, a ja tak sobie przez te dwa dni myślałam co z niej zrobię. Nie chciałam absolutnie stracić zawartych w niej składników odżywczych i antyoksydantów, więc smażenie czy pieczenie odpadało. Chciałam, żeby deser który przygotuje był zdrowy i odżywczy. I tak powstał deser o smaku papai i banana, bez cukru, z dodatkiem nasion chia.
O ich właściwościach wspominałam już Wam nie raz. Te małe ziarenka mają w sobie tyle prozdrowotnych składników, ale też mają jedną bardzo użyteczną cechę, po namoczeniu "puchną", tj. potrafią nam zagęścić każdą ilość płynu, a dodatkowo pozostają miło chrupiące. Polecam Wam kochani, dla zdrowia i dla smaku!


Karmelizowana brukselka

lutego 26, 2016

Karmelizowana brukselka






Brukselka, jeśli nie lubisz tego warzywa to znaczy, że nie jadłeś nigdy karmelizowanej!
Mniaammmm!

Jest pyszna i całkowicie inna w smaku od tej podawanej w przedszkolu, rozgotowanej i mdłej brrrr...
Też macie takie wspomnienia? Ja jako dziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe. Jest słodka chrupiąca i troszkę pikantna.
Polecam serdecznie!
JAGLANKA  z olejem kokosowym i...

lutego 25, 2016

JAGLANKA z olejem kokosowym i...



Lubicie jaglaną?
Teraz ta kasza stała się bardzo modna i trafia na stoły znacznie częściej niż kiedyś. Ja jaglaną bardzo lubię, ale nie kupuję tej w torebkach, która smakuje jak kuskus. Najlepsza jest ta którą gotuje się na sypko. Dzisiejsza propozycja nadaje się an śniadanie jak i na obiad. Dla mnie był to mój lunchbox do pracy. Fajne energetyczne danie, które nie zamula, nie ciąży na żołądku, wręcz przeciwnie ma w sobie mnóstwo "zdrowia". Olej kokosowy, o właściwościach, którego nie będę się rozpisywać, bo jest dobry prawie na wszystko, sok z pomarańczy, odżywczy banan i oczywiście odkwaszająca organizm kasza jaglana.

Zapraszam!



Kruche ciasteczka z dżemem

lutego 23, 2016

Kruche ciasteczka z dżemem









Śniadanie i początek dnia to jedna z moich ulubionych pór w ciągu dnia. Uwielbiam poranki kiedy mam wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka. 
;-)

Dzień dobry!




Owsianka z mango i kiwi

lutego 17, 2016

Owsianka z mango i kiwi







Cześć Kochani, nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio nie mam wogóle energii, brak słońca, zbyt duża dawka pracy i stresu w pracy, zbyt mała a raczej prawie brak ruchu spowodował, że brak mi sił na cokolwiek. Szarość dni odbija się niestety na samopoczuciu. Do wiosny jeszcze sporo, niestety...Zatem każdym możliwym sposobem, trzeba sobie poprawiać nastrój, i dzisiaj taki kop energetyczny na śniadanie! Owsianka ze świeżym mango, miodem, kiwi i jagodami goi.
Być może to pomoże poprawić nastrój!

Dzień dobry!



Rogaliki kruche!

lutego 16, 2016

Rogaliki kruche!






Lekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-).
Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików.
Zapraszam!

ŚNIADANIE DLA ZAKOCHANYCH!

lutego 14, 2016

ŚNIADANIE DLA ZAKOCHANYCH!





Ferie zimowe

lutego 11, 2016

Ferie zimowe



Gołąbki zupełnie inaczej!

lutego 08, 2016

Gołąbki zupełnie inaczej!







Ale za mną chodził ten smak! Tak mi się zachciało gołąbków, i to już jakiś czas temu, że czekałam tylko na moment jak wrócę do domu. Po podróży byłam niestety zmęczona i nie miałam ochoty na stanie w kuchni przez 3 godziny i robienie gołąbków! Ale od czego jest wyobraźnia i kreatywność?
Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały!
Zapraszam Was na wspólne gotowanie!





SKŁADNIKI:

-1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia

- ryż jaśminowy

na sos:

-1/2 dużej kapusty pekińskiej
- biała cześć pora (ja użyłam 1/2)
- 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek, 
- natka pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 0,75 litra wody
- 4 łyżki masła
- rozmaryn świeży



WYKONANIE:

- mięso wymieszaj z jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób
- uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu
- każdą kulkę obtocz w mące

- ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu

- kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i zagotuj całość.
Podawaj z gorącym ryżem, obficie posyp natką pietruszki lub majerankiem!

Smacznego!

Zapraszam Was na mój instagram gdzie jestem codziennie
#smykwkuchni


Pieczony kurczak!

lutego 05, 2016

Pieczony kurczak!


Kochani dzisiaj mogę co najwyżej zaprosić na wpis który już gościł na blogu. Jeszcze chwilkę jestem na urlopie, potem wracam do kuchni i spraw przyziemnych. A tymczasem jeszcze odliczam wolne godziny. Zapraszam Was na moj instagram, tam jestem codziennie.

Fajna i smaczna propozycja kurczaka na obiad!

Polecam


Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI