Rzym

stycznia 26, 2016

Rzym



Niespełna półtora tygodnia  temu byłam jeszcze w słonecznym Rzymie, było pięknie, siedemnaście stopni ciepła, słońce, duża ilość pysznego cappuccino, cornetto  z obłędnym kremem maślanym, bardzo jajecznym, nie do podrobienia, i ogromne ilości pizzy, pizza z cukinią i parmezanem, do tego filety z anchois. Pyszności!
Jeśli nie byliście jeszcze w Rzymie to musicie tam koniecznie pojechać. Nie obawiajcie się tego miasta, ja pierwszy pobyt w Rzymie spędziłam na zorganizowanym wyjeździe przez biuro podróży, ale wiedziałam, że muszę wybrać się tam sama, aby na spokojnie swoim rytmem zwiedzić miasto, które zachwyca na każdym kroku. i powiem Wam kochani, że się nie myliłam! Rzym najlepiej zwiedza się pieszo wędrując, małymi uliczkami z mapą w ręku. Zapraszam Was na kilka kadrów z wyjazdu.







Torcik z truskawkami i karmelem!

stycznia 22, 2016

Torcik z truskawkami i karmelem!







Pyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą!
Omonomonnn!

;-)))

Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo.
Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest dla Was, łatwizna!

Zapraszam!






BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU!

stycznia 21, 2016

BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU!








Dzisiaj iście zimowy obiad babka ziemniaczana z dynią, tofu wędzonym, czosnkiem i cebulką. Każdy z nas chyba jadł babkę ziemniaczaną, każdy pewnie w innej postaci. Moja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś co tylko moja babcia potrafi zrobić tzw. "ciulim", nie wiem czy ta nazwa Wam coś mówi, bo pewnie co rejon to inne nazewnictwo, była to swojego rodzaju babka ziemniaczana, tyle że, robiona w garnku i ciągle mieszana łyżką, z dużą ilością tłustego boczku. Istna bomba kaloryczna, ale w tamtym czasie nikt nie liczył kalorii, a całe dnie dzieciaki spędzały na dworze, nawet jak zaspy ze śniegu były większe od nas, i jakoś nie chorowaliśmy. Takie cuda to były. Ale wracając do tematu naszej dzisiejszej babki, postanowiłam troszkę odświeżyć babciny przepis i go unowocześnić. Aby babka była bardziej kremowa, dodałam do masy puree z pieczonej dyni piżmowej a dla aromatu tofu wędzone. Efekt mnie miło zaskoczył. Całość skropiłam znacznie masłem klarowanym i posypałam świeżym rozmarynem.

Zapraszam do wspólnego pieczenia!

Wege LUNCH BOX z POLSOJA

stycznia 20, 2016

Wege LUNCH BOX z POLSOJA



Kochani to kolejny przepis przygotowany w ramach współpracy z marką POLSOJA, ten kto mnie zna to wie, że jestem sałatkożercą ;-). Większość posiłków jakie zabieram ze sobą do pracy do zazwyczaj bardzo kolorowe sałatki. Zawsze dbam o to aby cieszyły nie tylko oczy kolorami,  ale aby zawsze znalazło się w nich pełnowartościowe białko, warzywa i coś chrupiącego. Idealna sałatka to również taka, która będzie lekkostrawna, nie będzie obciążała żołądka, ale jednocześnie będziemy syci. I właśnie dzisiaj taką Wam prezentuje. 
Przepyszna sałatka z tofu naturalnym - POLSOJA, suszonymi pomidorami, podsmażoną cukinią i paluszkami łososiowymi. 

Zapraszam!




Kaczka duszona z jabłkami!

stycznia 18, 2016

Kaczka duszona z jabłkami!





Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca zarazem. 
Pierwsza ważna zasada, którą podkreślał Michael Moran w programie MasterChef, kaczkę zawsze kładziemy na gorącą patelnie skórką do powierzchni patelni tak aby poprzez kondensacje (czyli zagęszczenie) składników i aromatów w mięsie zostało najwięcej smaku, a ze skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca.
Druga ważna rzecz, kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby mięso zmiękło, cechą charakterystyczną jest "skurczona" skórka na udku kaczki. Kość się całkowicie odsłoni. Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew.
Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego.
Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu.
Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki?

Zapraszam!

DOMOWE BAJADERKI!

stycznia 18, 2016

DOMOWE BAJADERKI!











Domowe bajaderki, to świetny i bardzo szybki sposób na domowe słodkości, przygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie też użyć kruchych ciasteczek, a drugi produkt który nadaje tego charakterystycznego smaku to suszone śliwki namoczone we wrzątku lub w czarnej herbacie. Ja śliwki namaczam we wrzątku do którego dodaje syrop o smaku: Rum. Zresztą sprawdźcie sami!
Zapraszam!

Orkiszowo - owsiany wieniec ze szpinakiem i bio tofu!

stycznia 17, 2016

Orkiszowo - owsiany wieniec ze szpinakiem i bio tofu!



W ostatnich dniach w ramach współpracy z marką POLSOJA otrzymałam, dużą paczkę produktów do testowania i próbowania. Postanowiłam przygotować dla Was kilka ciekawych wpisów i podzielić się opinią o tej marce. Na dobrą sprawę jak każdy z nas uda się do sklepu i będzie chciał zakupić pyszne tofu, na pewno traficie na produkty tej marki. Do przygotowania wieńca wykorzystałam bio tofu naturalne , charakteryzuje się ono delikatnym smakiem, zwartą i gładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak szpinak czy czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor. 
Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje!

Serdecznie zapraszam i polecam!


Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym!

stycznia 16, 2016

Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym!


Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post.

Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni!
;-)





MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM
Dietetyczna owsianka z malinami i czekoladą!

stycznia 11, 2016

Dietetyczna owsianka z malinami i czekoladą!





Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta i salami!

stycznia 08, 2016

Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta i salami!




Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! 
Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Roladki są soczyste, bardzo aromatyczne dzięki użytym składnikom, nie są kaloryczne, bo są pieczone a nie smażone, w przekroju wyglądają uroczo!

Zapraszam Was serdecznie na domowy obiad!



Roladki ze schabu nadziewane oliwkami i serem feta!

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu!

stycznia 07, 2016

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu!





Analizując statystyki bloga za ubiegły rok, okazało się, że przede wszystkim szukacie prostych przepisów, na codzienne i proste dania, nieskomplikowane. Dlatego postanowiłam, tą lukę na moim blogu wypełnić. Od czasu do czasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad!

ŁATWA SZARLOTKA! PYSZNA!

stycznia 06, 2016

ŁATWA SZARLOTKA! PYSZNA!


Prosta szarlotka, taka którą robię w 15 minut. Jest przepyszna, bo wszytko to co robi się miło, prosto i przyjemnie zawsze jest najsmaczniejsze. Szarlotka lub jabłecznik, nazewnictwo pozostawiam już Wam, jest częstym ciastem w moim domu. Wykonuje je na różne sposoby, dzisiaj polecam Wam ten. Prosty i sprawdzony przepis na szarlotkę. Szarlotka jest dość słodka, oprócz jabłek, są w niej rodzynki królewskie i uwaga budyń! O tak warstwa śmietankowego budyniu jest idealna zresztą sprawdźcie sami! 


Zapraszam!

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2015 roku!

stycznia 06, 2016

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY W 2015 roku!

Pokusiłam się o małą analizę mojego bloga i zweryfikowałam cały rok aby zobaczyć co było prawdziwym hitem na blogu, i czego najczęściej tutaj szukaliście. O to zbiór hitów internetu w 2015 roku na moim blogu naturalnie! ;-) Dajcie znać kto co ugotował lub upiekł! I co dla Was było numerem jeden w 2015 roku!


NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku

KURCZAK Z ROŻNA

 


NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-)

Pieczony kurczak w maśle z jabłkami!



TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO

Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 



Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy:

Kabaczki w zalewie z kurkumą!



Ogórki w curry i chili!



PRZEPIS NA PROSTY TORT JOGURTOWO- TRUSKAWKOWY PODBIŁ WASZE SERCA!



KARPATKA TO PRZEPIS KTÓRY ODWIEDZALIŚCIE RÓWNIE CZĘSTO!



BANANOWIEC



Na szczęście w TOP liście znalazła się sałatka!

Dietetyczna sałatka z łososiem i serem bałkańskim



i deser na koniec!


Deser z nasionami chia. 
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI