grudnia 18, 2016

Inka Latte i Wiśnie skąpane w Czekoladowym Rumie, co Cynamon pokochały ;-)




Inka Latte i Wiśnie skąpane w Czekoladowym Rumie, co Cynamon pokochały ;-)


Święta, choinka!
Oczywiście aromatyczna Inka!
Wiśnia, co się w rumie skąpała
i pod kołderką z mleka schowała,
Puszysta pianka była zazdrosna
więc dumnie się wyniosła,
na samą górę, na sam wierzch
co by ją można było ze smakiem zjeść ;-))


Jak przygotować kawę latte?

SKŁADNIKI:

- 3 łyżeczki kawy Inki Bio Klasyczna
- 100 ml mleka migdałowego
-70 ml mleka krowiego 3,2% tłuszczu
- 3 łyżki wiśni skąpanych w rumie (bądź w syropie rumowym)
- 1 łyżeczka płynnej czekolady
- 2-3 szczypty cynamonu
- 2-3 krople sosu do kawy o smaku migdałowego





Krok po kroku wykonanie:

- zaparz kawę Inka w filiżance do espresso, następnie przelej do metalowego dzbanuszka


- przygotuj wysoką szklankę, na dnie umieść wiśnie w rumie (bądź w syropie rumowym), dodaj płynną czekoladę i razem wymieszaj
- do dzbanuszka wlej dwa rodzaje mleka, za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie, spień mleko, tak aby powstała gęsta piana. Metalowy dzbanek powinien być trzymany pod kątem 45 stopni, a mleko swobodnie wirować w koło, tak aby się ładnie pieniło, gdy mleko w garnuszku osiągnie temperaturę Twojej dłoni, wyprostuj dzbanuszek i dalej spieniaj mleko, do momentu kiedy temperatura metalowego dzbanka będzie Cię już zaczynała "parzyć w dłoń", to oznacza że mleko ma temp. około 60 stopni C i jest już gotowe. Jeśli nie masz ekspresu, mleko spień spieniaczem elektrycznym na baterie.
Mleko przelej po ściance do szklanki, pianka mleka będzie na górze. Po łyżce wlej zaparzoną inkę, dzięki temu utworzą Ci się trzy warstwy w kawie.
Piankę na górze posyp cynamonem.
Gotowe!




Jestem przekonana, że ta wersja kawy przypadnie Wam do gustu! 
Ba jestem pewna, że ją pokochacie ;-))))




Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie z całych sił kciuki, bo do wygrania kilkuletnie moje czerwone marzenie ;-))))))))


Łączy przyjemne z naturalnym



3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI