listopada 26, 2016

Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą!


PRZEPIS NA CIASTKA DOMOWE



Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą!

PROSTY DOMOWY PRZEPIS NA CIASTKA!


Ale zapach! Ale smak! A ciastka bombki je się oczami! Wreszcie nadszedł ten czas! Ten ukochany i wyczekiwany czas, kiedy mogę w kuchni spełniać swoje małe marzenia i pragnienia, niczym mała dziewczynka, zdobić, kolorować, móc całe serce oddać, w to, co przygotowuję dla bliskich. Tak, tak! Zdecydowanie uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki. I jest tyle powodów dla, których kocham to robić, nie tylko te wymienione przed chwilą. Ten jedyny i wyjątkowy w swoim rodzaju czas oczekiwania na zimę i święta, wiąże się dla mnie właśnie z zapachami w kuchni. Z unikatowymi zapachami, takimi jak rozgniatane ziarna kardamonu, świeżo złamane laski cynamonu, które uwalniają ten cudowny aromat, suszone w piekarniku, plastry hiszpańskich pomarańczy, za moc olejków eterycznych igliwia, za chrupiące prażone orzechy i migdały, które jeszcze gorące, lekko parzą w opuszki palców, ale pachną tak, że musisz od razu je skosztować. Ale nie tylko zapachy i smaki w mojej kuchni, w tym czasie są dla mnie ważne. Ważne, a być może najważniejsze są wspomnienia z czasów dzieciństwa, związane z przygotowaniami do świąt i samymi Świętami. Lubię przy wypiekach świątecznych przenosić się w myślach, do tych czasów. Wspominać ten dawny czas. Pamiętam zimny ganek w naszym wielopokoleniowym domu, z dużymi białymi dwoma skrzydłami drzwiowymi, w których były okienka, a w nich szyby. Te szyby były mocowane na tzw. kit, taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały pracować, a żołądek od razu się uruchamiał. Do dziś jak zamknę oczy to pamiętam zapach tych pierników babci, i nikt nie potrafi ich zrobić tak jak ona. Często rankiem, przed wyjściem do szkoły, zaglądałam do tego ganku, podkradając kawałek piernika, ale też uwielbiałam te małe okienka w drzwiach, na których mróz codziennie rano rysował nowe wzory w miliony różnych gwiazdek. Była to dla mnie prawdziwa magia. Codziennie móc podziwiać nowy wzór, niczym zawieszone malutkie firanki.To był wyjątkowy czas, czas który mogę już tylko wspominać. Ale wspominam go z ciepłem na sercu, za każdym razem jak przygotowuję już samodzielnie wypieki świąteczne. Taki wspaniałych wspomnień, które sprawiają, że uśmiech sam pojawia się na twarzy, a iskierki w oczach rozbłyskają, Wam życzę ;-)






PRZEPIS:


 SKŁADNIKI NA CIASTKA:

- 125 g masła prosto z lodówki
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki pszennej typ 480
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 1 białko
- 120 g miodu z akacji
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

do dekoracji CIASTEK:

- 1 opakowanie posypki DECORADA kuleczki zbożowe w różowej skorupce
- 1 opakowanie posypki DECORADA płatki czekoladowe
- 1 białko
- mniejsza połowa szklanki cukru pudru
- 2-4 krople soku z pomarańczy




WYKONANIE CIASTECZEK:


Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę.  Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość 4 mm. Wycinamy foremką okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg.
Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.

 


DEKORACJA CIASTECZEK:

Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych.
Ciastka podajemy w formie choinki.
Życzę Wam wspaniałych wypieków świątecznych jak pięknych chwil, spędzonych z bliskimi przy przygotowywaniu wypieków świątecznych.



Mam nadzieję, że ten przepis na ciastka, będzie Waszym ulubionym!


Ten cudowny przepis zgłaszam do konkursu, ściskajcie z całych sił kciuki ;-)))

A ja Was taaaak mocno ściskam i dziękuję ;-)))


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!


5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI