listopada 11, 2016

Kruche ciasteczka!


Najlepsze domowe ciastka!


Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-)

Zapraszam po przepis ;-))


Jak zrobić kruche ciasteczka w domu?


SKŁADNIKI:

- 250 g masła
- 350 g maki pszennej typ 480
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 żółtka
- 2 białka
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 pełne łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru


dodatkowo:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych)
- 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę)
- płatki migdałów
- dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików
- ponadto: 1 całe jajko



Wykonanie ciasteczek


 Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy rogaliki. Ja nadziewałam rogaliki czekośliwką.
Pamiętajcie aby dobrze sklejać brzegi. Rogaliki zrobiłam na prawdę malutkie, chciałam aby ciasteczka, zmieściły mi się w puszce.
Rogaliki układamy na blascze, każdy smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg.


Rogaliki orzechowe:

- orzechy siekamy na dość drobną miazgę

Blat ciasta rozwałkuj, wytnij na nim za pomocą małej tortownicy okręgi, które dzielimy na cztery części. Powstaną nam cztery ćwiartki. Każdą smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy orzechami, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i rolujemy, aby utworzyły się nam rogaliki. Końcówki zwracamy ku sobie. Każdego gotowego rogalika zamaczaj w jajku a potem w miazdze orzechowej, dzięki czemu również będą miały orzechy na wierzchu. 
Układamy na blaszce. Pieczemy tak samo jak te w/w/.


Rolsy kokosowo orzechowe

Blat ciasta rozwałkuj dość cienko w format prostokąta. Cały posmaruj roztrzepanym jajem, obsyp go obficie wiórkami kokosowymi i miazgą orzechową, dodatkowo możesz obsypać cukrem pudrem. Blat rolujemy, dość mocno ściskając, utworzy nam się gruby wałek, który kroimy, odcinając nożem okręgi, na okrągłe zrolowane ciasteczka. 
Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy 15-20 minut temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg.

Masa czekoladowa do oblania rogalików z nadzieniem

- czekoladę rozpuść w mikrofali, dodaj śmietanę, wymieszaj na gładką masę, wstaw do mikrofali na 30 sekund, wymieszaj i czynność powtórz jeszcze raz. Gotowe.
Masą polewaj upieczone i wystudzone rogaliki, obsypuj płatkami migdałowymi.
Układaj na kratce, aby swobodnie masa zastygła (do godziny).

Gotowe!

Tym sposobem mamy trzy rodzaje ciastek, zrobione z jednego ciasta ;-))))


Smacznego!



4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI