października 19, 2016

Bezglutenowe ciastka dla dzieci!







Dzisiaj specjalny przepis dla dzieciaków! Dzieci uwielbiają wszystko to co słodkie, ale my dorośli raczej wolelibyśmy aby jadły to co zdrowe i domowe. Dlatego dzisiaj taki kompromis, ciastka, które możecie wykonać ze swoimi pociechami, robi się je bardzo prosto. Do wypieku wykorzystałam mąki bezglutenowe, suszoną żurawinę i to co dzieciaki uwielbiają czekoladę na gorąco. Ciasteczka są dwuwarstwowe, dość spore, i bardzo smaczne. Dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu nabrały jeszcze dodatkowej kruchości. Polecam szczerze! Sama radocha ;-)))




SKŁADNIKI:

- 250 g masła z lodwóki (jeśli chcesz by były bez laktozy użyj 220 g oleju kokosowego)
- 400 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki owsianej 
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia

PONADTO:
- 3/4 szklanki żurawiny suszonej
- 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek
- jajko do posmarowania
- mąka owsiana do podsypywania


WYKONANIE:

Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy żurawinę i zagniatamy. Do drugiej czekoladę i zagniatamy, Każde ciasto owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto czekoladowe, wałkujemy na blat i wycinamy ciastka dość cienkie. Układamy na papierze do pieczenia- na blaszce, w odległości do 2 cm od siebie.
Wyjmujemy masę z żurawiną, wałkujemy cienko i wycinamy takie same ciastka. 
Każde ciastko czekoladowe, które jest na blaszce smarujemy za pomocą pędzelka, z wierzchu roztrzepanym jajkiem i od razu kładziemy wycięte ciastko z masy żurawinowej.Dzięki temu dwie warstwy skleją się. Czynność powtarzamy dla każdego ciastka. Myślę, że idealne zadanie dla dzieci na precyzję ;-). 
Każde ciastko przed włożeniem do piekarnika, posmaruj z wierzchu jajkiem, dzięki czemu będzie miało piękny złoty kolor.
Ciastka pieczemy w temp. 165 - 175 stopni C na złoty kolor przez 25 minut.
Ciastka studzimy na kratce.
Gdy będą całkowicie zimne (około 5-6 godzin), schowaj do szklanego, szczelnego słoja, będą idealne do jedzenia przez tydzień.

Smacznego i daj znać czy smakowały pociechom, i czy dały radę przygotować razem z Tobą?


8 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI