września 30, 2016

Pieczone jabłka jesienne.




Pieczone jesienne jabłka!

Najlepsze o tej porze roku.


Wczoraj na fanpage Smykwkuchni mogliście podpatrzeć jak prawidłowo wydrylować jabłko do pieczenia. Jeśli ktoś z Was nie widział filmiku to zapraszam na Facebooka. Dzisiaj chciałabym Wam gorąco polecić przepis na pieczone jabłka jesienne. Taki deser zdecydowanie zastąpi Wam kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym; świeże jesienne maliny; suszoną żurawinę, kilka śliwek, prawdziwy miód, odrobinę wiórków kokosowych i olej kokosowy. Jako przyprawy użyłam tylko cynamonu.
Do pieczenia wybieramy jabłka duże i twarde, które mocno drylujemy tak abyśmy mogli nałożyć w nie dużo naszych cudowności. Wszystkie składniki, którymi postanowiłam nadziewać jabłka, wymieszałam w misce i następnie dość mocno uciskając nadziałam jabłka. Przykryłam odciętym wierzchem jabłka, nasmarowałam olejem kokosowym (dzięki temu skórka jabłka jest błyszcząca i lekko zarumieniona) i piekłam w temp. 210 stopni C przez 20 minut.


na 1 jabłko średnio zużyłam:

- około 2 łyżki malin
- 1 śliwkę posiekaną
- 1 łyżkę owsianki (suchej)
- 1/2 łyżeczki miodu
- laskę cynamonu
- 1 łyżeczkę wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny
+ olej kokosowy do posmarowania jabłka

Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze nadziewać jabłka?

- orzechy włoskie, laskowe czy pekan (wcześniej przelej je wrzątkiem)
- rodzynki
- suszone owoce: kokos, papaja, mango itp.
- kasza jaglana ugotowana zamiast owsianki
- nasiona chia
- ulubione owoce takiej jak pokrojone w kosteczkę gruszki, banany, mango, dynia itd.
- przyprawy takie jak kardamon, imbir, cynamon, 
- na bogato: czekolada, masła orzechowe




Życzę smacznego i pięknego dnia ;-)))

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI