sierpnia 20, 2016

Sałatka z dynią pieczoną!






Cykl przepisów na przepyszne sałatki trwa w najlepsze! Mogliście już wypróbować przepis na sałatkę z pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią daje odświeżający aromat daniu jak i niepowtarzalny smak.
Sałatka jest lekka w formie, ale sycąca poprzez dodatek makaronu wysokiej jakości, wybrałam Uszka nr 40 marki Lubella, które pięknie się prezentują a po ugotowaniu pozostają nadal jędrne.
Zerknij na listę składników i zrób sobie tą przyjemność.



SKŁADNIKI:


PIECZONA DYNIA:

- 3 plastry dyni
- 3 łyżeczki miodu
- cynamon
- olej kokosowy
- szczypta imbiru

Dynię kroimy na plastry, wydrążamy środek, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę.


SAŁATKA:

- porcja rukoli
- 2 łyżki orzechów włoskich
- garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka
- listki bazylii


SOS:

- 2 łyżki upieczonej dyni 
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju orzechowego
- sok z ćwiartki limonki
- 1 łyżeczka miodu
- woda do odpowiedniej konsystencji

W/w składniki zmiksuj na jednolity i gładki sos. 
Sałatkę obficie polej sosem.

Smacznego!




6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI