lipca 19, 2016

Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką!



Malutkie, czerwone, kwaskowate kuleczki na gałązkach tworzące grono czerwonych porzeczek. Wreszcie mamy sezon na te przepyszne owoce, tylko teraz możecie sprawić sobie tą przyjemność i zajadać pyszne ciasto z tymi owocami. Ale jak już rozmawiamy o przyjemnościach to ciasto nie może być przypadkowe, ono ma być przepyszne. Dlatego sięgam po drugie czerwone owoce, słodko-kwaśne tj. wiśnie. Wiśnie mają w sobie ten aromat i zapach, który od razu rozpoznajemy, wyczuwamy. Nadaje on niesamowitego posmaku ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna być odpowiedniej gramatury tj, typu, mąka zbyt lekka np. tortowa, spowoduje, że ciasto ucierane, " nie utrzyma" owoców i będą one przeciekać do ciasta, bądź zrobi się zakalec. Dlatego najlepszym typem mąki do tego rodzaju ciasta jest mąką uniwersalna typ 480, ja wybrałam sprawdzoną markę Mąkę Szymanowską, z którą na pewno każdy z Was się spotkał już w kuchni. Chcąc uzyskać ciasto ucierane zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe. 
Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-)))
Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią!





SKŁADNIKI:

- 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego
- 2 żółtka
- 3 białka
- 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny
- 100 ml mleka  3,2% tłuszczu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki
- 160 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 150 g czerwonej porzeczki
- 120 g wydrylowanych wiśni





WYKONANIE:
- mąkę połącz z proszkiem do pieczenia
- olej, żółtka, mleko, jogurt wymieszaj z cukrem pudrem trzepaczką
- białka ubij na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
Wymieszaną masę z olejem połącz ze suchymi składnikami -mąką. Wymieszaj dokładnie trzepaczką, dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie rozprowadź. Dodaj owoce.
Ciasto przelej do średniej formy do pieczenia, ja używam naczyń z porcelany do ciast ucieranych, pięknie wtedy rosną.
Ciasto wstaw do piekarnika w temp. 160- 170 stopni C, grzanie: dół
Czas pieczenia do suchego patyczka 35 do 45 minut.





Ciasto całkowicie studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem. Dodatkowo można przyozdobić je czerwoną porzeczką lub wiśniami.




Idealne na śniadanie do szklanki mleka, bądź do popołudniowej kawy w ogrodzie!

Życzę Wam Kochani smacznego!






5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI