lipca 17, 2016

Ogórki w zalewie z curry i chilli!




OGÓRKI W CURRY I CHILLI

Najlepszy pomysł na zimowe przetwory, ogórki w curry i chilli, idealne do obiadu bądź na imprezy. 
Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-)))




SKŁADNIKI:

- ogórki gruntowe 1,5 kg
- chili suszone (kilka płątków na słoiczek)
- curry (1/2 łyżeczki na słoik)
- gorczyca (po 15 ziarenek na słoik)
- ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik)
- liśc laurowy  (2 sztuki na słoik)
- owoc jałowca ( 2 ziarna na słoik)
- kurkuma (1/4 łyżeczki na słoik)
- różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik)

Zalewa:
- 3/4 szklanki octu
- 4,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soli

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry.
Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy.
Wkładamy ogórki.
Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki.
Szybko zakręcamy.
Pasteryzujemy 15 minut.
Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy tak na całą noc.




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI