lipca 22, 2016

Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT!




Super obiad i super pomysł! I w dodatku zdrowo i dietetycznie! Sezon na cukinie uważam za otwarty! Jeśli lubisz tak jak ja, warzywa to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Jest też świetny dla dzieci, które po prostu pochłaniają te łódeczki cukiniowe. Cukinie przygotowałam w stylu włoskim, z dużą ilością oliwy z oliwek, suszonych pomidorów, oliwek z pestką i serem feta. Całość tworzy super kompozycje. Ale najlepsze jest to, że taki obiad, bądź kolacje przygotujecie w około 30 minut. Więc to jest idealne danie dla wszystkich zapracowanych i zabieganych!
Podam też Wam kilka wersji alternatywnych tego dania, czyli dla tych, 
którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-))

Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy!



SKŁADNIKI DLA 2 os.

- 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 6 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach
- 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem)
- ser feta około 2 łyżki kosteczek
- kilka czarnych oliwek z pestką
- 1-2 ząbki czosnku
-szczypiorek do posypania
- przyprawa zioła włoskie

Wersja alternatywna: ser feta zastąp żółtym serem, lub do nadzienia dodaj podsmażony pokrojony w kostkę boczek

Cukinię kroimy na pół, wydobywamy środki. Postaraj się zrobić duże wgłębienia, ale uważaj aby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinię drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek, posiekaną cukinię,  pokrojone pomidory i pestki dyni. Całość smażymy około 6-8 minuty. Dodajemy suchy kuskus, zalewamy wodą, tak aby wody było 2 -3 milimetry nad kaszą, przykrywamy pokrywką. Wyłączamy gaz. Czekamy około 7 minut.
Całość mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i ziołami. Nadziewamy cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety, oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do pieca na 20 minut. Temp. 190 do 200 stopni C.

Nadziewane cukinie podajemy gorące, posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiem



3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI