lipca 10, 2016

Mój sposób na Frappuccino!










Często się zastanawialiście jak zrobić mrożoną kawę w domu? Ostatnich kilka wpisów na mrożone kawy bardzo przypadło Wam do gustu a liczba odsłon postów sięgała zenitu. To pokazuje, że szukamy fajnych przepisów na mrożone kawy prosto niczym z kawiarni. 
Jeśli chcecie odwiedźcie też dotychczasowe przepisy na Najprostszą kawę mrożonąFrappuccino jagodoweMalinowe frappe
Dzisiaj pokaże jak zrobić słynne frappuccino o smaku czekoladowym niczym prosto z sieci Starbucks, chociaż co tu będę ściemniać, moje mi smakowało o niebo lepiej. Raz, że użyłam swojej ulubionej kawy i syropu, to przygotowanie frappuccino sprawiło wiele radości.
Zerknijcie na bardzo krótką listę składników i robimy Frappuccino Czekolada i Tiramisu!




SKŁADNIKI:

- 10 do 12 kostek zamrożonego mleka (około 150 ml)
- zamrożone espresso w postaci kostek (zaparzoną kawę czy to z ekspresu, czy rozpuszczalną, przelej do woreczka na lód, bądź do pojemniczka na lód i zamroź)
- 50 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu
- syrop do kawy o smaku tiramisu (do kupienia w kawiarniach bądź w Tkmaxx)
- gęsty sos czekoladowy do deserów 

Do wysokiego naczynia wrzuć kostki zamrożonego mleka, kawy, wlej mleko i syrop (bądź cukier). Całość zmiksuj blenderem na funkcji turbo.
Wysoką szklankę umieść w dłoni i od spodu szklanki polej ją sosem czekoladowym. Szklankę w dłoni obracaj tak aby sosem stworzyć spiralę na ściance szklanki. Wlej zmiksowane frappuccino, włóż słomkę i ciesz się domowym FRAPPUCCINO ;-)))


Rada dla miłośników czekolady:
Jeśli jesteś mega fanem czekolady to do zmiksowanego frappuccino możesz dodać kilka kostek czekolady i również ją zmiksować, wtedy będzie mocno czekoladowe ;-)



Smacznego!

Wiele ciekawych informacji o kawie znajdziecie też na portalu kawa.pl, koniecznie sprawdźcie!

partner kawa.pl

4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI