lipca 23, 2016

Grecka tarta Dionizosa!











Lato w pełni! Każdy z nas stara się celebrować każdą chwilę spędzoną na słońcu z bliskimi, korzystamy z uroków dwóch miesięcy ciepła, kiedy to wszytko w koło jest zielone, ludzie uśmiechają się do siebie życzliwie na ulicach, a na ryneczkach możemy wybierać w dorodnych, dojrzałych i kolorowych warzywach. Lubię ten czas! Nie ma chyba nic bardziej przyjemnego od chwil spędzonych przy stole, w gronie bliskich nam osób. Gdzie dzieląc się tym co najlepsze możemy rozmawiać i śmiać się godzinami. Moja dzisiejsza propozycja idealnie komponuje się w ten scenariusz. Kiedy mogę chwilę spędzić z przyjaciółmi i powymieniać się wspomnieniami ostatnich dni, lubię przygotować coś pysznego i sezonowego za razem. Aby danie było sycące ale nie ciężkie. By robiło wrażenie nie tylko na kubkach smakowych, ale też przy prezentacji, podaniu do stołu zachwycało kolorem i sposobem podania. Bo pamiętajcie nie jemy też oczami ;-)
Na lunch z bliskimi przygotowałam cudowną, kruchą i kolorową tartę grecką, którą nazwałam Tartą Dionizosa - greckiego boga urodzaju. Nie ma co zwlekać! 
Zerknij na listę składników i razem na chwilę przenieśmy się smakiem ku Grecji!




SKŁADNIKI:


NA CIASTO:

- 400 g Mąki Szymanowskiej typ 450
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g Polskiego Oleju rzepakowego
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mleka w proszku


NADZIENIE:

- 1 średnia dość cienka cukinia
- 2 dojrzałe pomidory
- greckie oliwki z pestką
- kilka kostek sera feta
- 2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego
- sól- szczypta
- rozmaryn, kilka listków


SOS DO TARTY

- 100 ml Polskiego Oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku




WYKONANIE:


 Z wymienionych składników zagnieć elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie wylep nim formę do tarty i nakłuwaj widelcem.
Na wierzchu poukładaj pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pomidory, kostkę fety i oliwki. Posyp kilka listków rozmarynu. Warzywa skrop olejem, dzięki czemu nie będą suche, ani wysuszone. Oprósz solą.
Wstaw do pieca na 35 do 45 minut. Temp. 170 stopni C.

Gdy tarta będzie się piekła przygotuj sos do tarty. W tym celu, wszystkie wymienione składniki podane do przygotowania sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę.







Tartę kroimy i podajemy póki ciepła. 
Mocno polewamy obłędnie zielonym sosem!




Smacznego życzę!



2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, taka kolorowa. Cukinię uwielbiam, a pomidory odkrywam ostatnio na nowo, więc chętnie zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie smakuje a sosik robi mega robotę, zrób sobie😉😉😉

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI