czerwca 12, 2016

URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY






Wyobrażacie sobie świętować urodziny, bez czegoś słodkiego, bez czegoś obłędnie dobrego, kremowego, tak pysznego, że aż chciałoby się oblizać talerzyk? Bo ja nie! Jak świętować, to trzeba urządzić małą ucztę! Akademia Kulinarna Whirlpoll w Warszawie obchodzi właśnie trzecie urodziny. Ciekawe i nietuzinkowe miejsce, jak możecie podpatrzeć na:

Gospodarze to Włosi ;-))), o a ja tak uwielbiam Włochy i ten kraj, co zresztą widać po kierunkach moich podróży, zapraszają na warsztaty o gotowaniu, ale bez spinania się, na luzie i ze spokojem. Jednym z kucharzy jest Dominika Wójciak, którą bardzo lubię. 

Na trzecie urodziny wobec tego życzę jak najwięcej serdeczności na talerzu, gościnności polskiej w kuchni, uroku i słonecznego luzu w gotowaniu, ogromu energii aby czerpać nowe inspiracje kulinarne, przebojowości i kreatywności, a przede wszystkim rozwoju i sukcesu! I aby zawsze było tak smacznie jak dzisiaj u mnie heheh ;-)))






PUSZYSTE DESERY URODZINOWE


SKŁADNIKI:

- 1 szklanka zmiksowanych słodkich, wiejskich truskawek najlepiej odmiany: marmolada
- 100 g serka mascarpone
- 2 krople aromatu różanego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 10 g żelatyny deserowej-fix

Serek mascarpone, ubij na puch za pomocą trzepaczki, dodawaj po malutku zmiksowane truskawki, połącz na gładką masę z cukrem i aromatem. Żelatynę zalej 35-40 ml wrzątku, dokładnie wmieszaj i dodaj do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj, wlej do naczynek i wstaw na godzinę do lodówki.

- 100 g sera białego półtłustego
- 100 g jogurtu greckiego 10% tłuszczu
- 1/2 laski wanilii (nożem wyjmij ziarenka)
- 1 łyżka cukru pudru
- 12 g żelatyny deserowej-fix

Żelatynę zalej wrzątkiem (40ml), dokładnie wymieszaj, zmiksuj na gładką masę blenderem. Staraj się jak najbardziej napowietrzyć masę.
Wylej do naczynek na masę z truskawek.

Desery udekoruj truskawkami i listkami mięty.
Całość schładzamy minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.

Pyszności, które nie zajmą Wam wiele czasu, z którym każda z Was sobie poradzi. Zachwycą wszystkich gości!




Buziaki!!!

PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:























7 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI