lipca 01, 2016

Ucierane ciasto z truskawkami






Szybkie ciasto ucierane z truskawkami. Sezon na truskawki niestety chyba pomału dobiega końca. Staram się codziennie je jeść w jakiejkolwiek postaci, aby móc zapamiętać ten smak na długo. Lubię ciasta z dodatkiem truskawek, a najbardziej te które robią się same, no niemalże same. A to dzisiejsze właśnie do takich należy, fajne wilgotne w środku, lekko kakaowe i zwieńczone truskawką.
Do kawki jest idealne!







SKŁADNIKI:

- 200 g masła roztopionego w rondelku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 ml mleka
- 240 g mąki pszennej
- 170 g cukru (ewentualnie stewia około 3 łyżeczki)
- 1/4 łyżeczki soli kuchennej
- 250 g truskawek
- łyżka kakao

Masło rozpuść w rondlu, połącz z mlekiem, jajkami i cukrem, za pomocą trzepaczki. Do mokrych składników dodaj suche. 
Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem, wylej ciasto, na wierzch poukładaj truskawki.
Czas pieczenia: 50 minut
Temp. 165- 170 stopni C



2 komentarze:

  1. Dzisiaj zabieram się za to ciasto :)
    pytanie mam jedynie odnośnie wymiarów formy :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI