czerwca 04, 2016

Sernik na zimno z bananami i masą z truskawek!











Każdy z nas o tej porze roku, częściej sięga po chłodne smakołyki i napoje. Pogoda nas rozpieszcza, nie pamiętam już kiedy tak długo było ciągle słońce. Początek czerwca to pełnia sezonu na truskawki, zdecydowanym numerem jeden w moim domu obecnie to ciasta na zimno. Potocznie zwane sernikami na zimno, obligatoryjnie z truskawką, to niewątpliwie mój numer jeden. Ale ubóstwiam też banany, szczególnie te bardzo dojrzałe i słodkie. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny sernik na zimno, dwukolorowy i o podwójnym smaku, bananowo - truskawkowym!

Ciasto jest banalne w wykonaniu na pewno dasz radę zrobić!

Zapraszam!




SKŁADNIKI:



MASA TRUSKAWKOWA:

- 500 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek
- 60 g cukru bądź stewi ( wersja fit)
- 150 ml mleka kokosowego (możesz w zastępstwie użyć krowiego)
- 15 g żelatyny

Żelatynę zalej wrzątkiem ( około 50 ml) i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na jednolitą masę.



MASA BANANOWA:

- 2 dojrzałe banany
- serek homogenizowany waniliowy 
- 150 ml mleka kokosowego (w zastępstwie możesz użyć krowiego)
-7 g żelatyny


Do masy bananowej nie dodałam cukru, bo banany były słodkie, jeśli dla Ciebie masa jest za masło słodka dodaj 2 łyżki cukru.

Żelatynę zalej wrzątkiem ( około 50 ml) i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na jednolitą masę.


Dodatkowo: około 10 truskawek, wybierz te większe i ładne



Formę silikonową, bądź tortownicę delikatnie przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

Na dno formy wylej masę bananową, poukładaj truskawki. Wstaw do lodówki na 20 minut, tak aby żelatyna "złapała" masę. Masa stężeje na tyle, że swobodnie będziemy mogli wylać na nią masę truskawkową tak aby się nie połączyły. 





Wskazówka: Jeśli używasz truskawek z lodówki schłodzonych, najpierw przygotuj masę bananową, wstaw do lodówki i po wyjęciu dopiero truskawkową. Ponieważ masa będzie chłodna i żelatyna może od razu tężeć.

Ciasto schładzamy w lodówce przez 5-8 godzin, najlepiej zrobić wieczorem, wtedy na rano jest już gotowe, lub rankiem a na popołudnie możemy cieszyć się smakiem.





Życzę Wam kochani smacznego i pięknego weekendu.
Dajcie koniecznie znać co sądzicie o nowym wyglądzie bloga?
Bardzo zależy mi na Waszej opinii, w końcu to strona dla WAS ;-)))





1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI