kwietnia 27, 2016

Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej!












Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa dorsza i mintaja, czyli to co się na kutrach jada. Ryby i jeszcze raz ryby! Ale myślę sobie, że taki rybak włoski to bez pomidorów nie przetrwa, nie wytrzyma ;-). Dlatego wymyśliłam ten przepis. Zupa wyszła obłędna, mogłabym ją zajadać kilka razy w tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich.
Serdecznie Wam polecam!











SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz
- 1 litr wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/4 selera korzeń
- 1 mała pietruszka
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 pomarańcz
- 500g mięsa z dorsza, mintaja
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- świeże chili
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna do obtoczenia klopsików




WYKONANIE:

klopsiki rybne:

Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące.

zupa krem z pomidorów:

W dużym rondlu na oliwie z oliwek, podsmaż posiekany seler, pietruszkę i gałązkę rozmarynu. Całość ciągle mieszając podprażaj przez 10 minut. Dodaj wodę, listek laurowy i ziele angielskie, ugotuj do miękkości klopsiki. Około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów klopsiki. Do pozostałej zupy dodaj przecier pomidorowy Łowicz i gotuj przez 5 minut. Wyłów rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. 
Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około 3-4 klopsiki rybne. Całość skrop obficie sokiem z pomarańczy.

Życzę Wam smacznego!

Buziaki i Pięknego Dnia!







Przepis zgłaszam do konkursu z marką Łowicz.
Trzymajcie z całych sił kciuki ;-)))


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI