marca 24, 2016

Orzechowy mazurek






Przepyszny mazurek na Wielkanoc, mocno orzechowy, na delikatnie kruchym cieście. Przepięknie udekorowany warkoczem, kwiatami i listkami. Bardzo mi się podoba. W smaku jest słodki ale nie jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo orzechowy i kremowy z nutą cytrusową.
 Zapraszam!





SKŁADNIKI:

na ciasto:

- 150 g mąki pszennej szymanowskiej
- 75 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka lodowatej wody

Szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę tarta.

MASA ORZECHOWA:

- szklanka obranych orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki passion friut & lime curd (to taki odpowiednik lemon curd tyle że z marakui i limonki), można też użyć lemon curd (produkt do kupienia w Marks & Spencer)
- 50 g margaryny
- 2 białka


Wykonanie: Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Wodę odlej. Całość zmiksuj za pomocą blendera.






Ciastem wylep formę, wylej masę, wierzch udekoruj. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 16 stopni C.




Smacznego!

Jak się Wam podoba moja wersja mazurka?

;-)


Buziaki!!!!



5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI