stycznia 09, 2016

Zupa curry z kurczakiem i grzankami!






Zimno za oknem, dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Pożywną i delikatną za razem. I tak powstała rozgrzewająca zupa curry z dynia i marchewką, z wkładką z kurczaka w curry sporą ilością grzanek z bagietki, posiekanymi pistacjami i olejem sezamowym!
Zupa jest gęsta, zawiesista, bardzo pożywana, pikantna w smaku. Uwielbiam takie zupy zimą. Gdy wracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny sposób się rozgrzać.
Polecam!








SKŁADNIKI NA ZUPĘ CURRY Z KURCZAKIEM:

- curry indyjskie
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pierś z kurczaka
- 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 500 ml wody
- 100 ml śmietanki 36%
- olej sezamowy
- kilka kromeczek bagietki
- pistacje
- pasta curry green
- chili


WYKONANIE:

Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry.
W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy je z garczka i odkąłdamy na talerzyk.
Na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Nie może się zrobić brązowa, ma się tylko zeszklić, trwa to okoló 4 minuty. Ciągle mieszamy składniki w garnku.
Dodajemy startą marchewkę, smażymy ciągle mieszając (możecie dodać łyżkę masła, jeśli było by za mało tłuszczu). Podsmażamy około 5 minut.
Dodajemy puree z dyni i wodę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut.
Garnek ściągamy z płyty i zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy smażonego kurczaka i ponownie gotujemy przez 15 minut.
Zupę doprawiamy pastą curry green, solą i chili.
Bagietkę kroimy na paseczki i rumienimy w tosterze, w piekarniku lub na patelni jak Wam wygodnie.
Zupę podajemy z gorącymi grzankami, skropioną olejem sezamowym i posypaną posiekanymi pistacjami.

Pyszotka!




SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Wyglada rzeczywiście rozgrzewająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie i ten piękny kolor... Rozchorowałam się i chyba zmuszę męża, by mi ugotował takie cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo słonecznie i na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI