stycznia 18, 2016

Kaczka duszona z jabłkami!





Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca zarazem. 
Pierwsza ważna zasada, którą podkreślał Michael Moran w programie MasterChef, kaczkę zawsze kładziemy na gorącą patelnie skórką do powierzchni patelni tak aby poprzez kondensacje (czyli zagęszczenie) składników i aromatów w mięsie zostało najwięcej smaku, a ze skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca.
Druga ważna rzecz, kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby mięso zmiękło, cechą charakterystyczną jest "skurczona" skórka na udku kaczki. Kość się całkowicie odsłoni. Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew.
Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego.
Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu.
Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki?

Zapraszam!






SKŁADNIKI:

- 2 udka kaczki wiejskiej
- 2- 3 jabłka kwaskowate
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- listki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- przyprawa do kaczki (ja swoją kupuję u starszej Pani na ryneczku i jest niepowtarzalna!)
- łyżeczka octu
- wino z polskich winogron lekko musujące



WYKONANIE:

Kaczkę natrzyj przyprawą i oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa.
Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę. 
Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn.
Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby wino odparowało).
Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
Co jakiś czas pamiętaj aby kaczkę obracać.
Podajemy gorącą, z jabłuszkami, polaną sosem z patelni.



życzę Wam Smacznego!

Buziaki!





7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenie mięsa kaczki i jabłek, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się jeść zachciało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Mam 2 pytanka: ile wina potrzeba, oraz co z miodem i octem, są w składnikach podane, a w wykonaniu ich nie ma i nie wiem, czy dodaje się do sosu, czy może naciera udka? Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miód i ocet i oliwę z oliwek i przyprawy mieszamy i nacieramy. Faktycznie nie dopisałam. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI