stycznia 18, 2016

DOMOWE BAJADERKI!











Domowe bajaderki, to świetny i bardzo szybki sposób na domowe słodkości, przygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie też użyć kruchych ciasteczek, a drugi produkt który nadaje tego charakterystycznego smaku to suszone śliwki namoczone we wrzątku lub w czarnej herbacie. Ja śliwki namaczam we wrzątku do którego dodaje syrop o smaku: Rum. Zresztą sprawdźcie sami!
Zapraszam!






SKŁADNIKI:

- 2 szklanki pokruszonych pierników gryczanych lub innych ciasteczek
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka masła 
- pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki musli tropikalnego
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- łyżka jagód goi
- 3 łyżki proszku czekolada na gorąco

na wierzch bajaderek:

- czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36%
- posypka


WYKONANIE:

Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku rumowym), odstaw na 20 minut.
Pierniki pokruszone z tłuszczem, śliwki i jagody umieść w wysokim naczyniu, blenderem zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wrzątku ze śliwek.
Do masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę rękoma, uformuj kuleczki, ułóż na talerzu.

Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem.
Gęstym czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki, posyp ulubioną posypką.
Wstaw do lodówki na 30 minut.

Gotowe!



SMACZNEGO!

6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI