maja 22, 2015
Porcja zdrowia!
Jesteście na diecie, a chodzi za Wami czekolada? Tak! Za mną też!
Wybierz tą gorzką bogatą w dużą ilość magnezu i przygotuj prawdziwą porcję zdrowia, z jędrnych i soczystych liści botwinki, endywi, rukoli, mięty i sałat, wzbogać smak słodko-kwaśną truskawką i dopełnij aromat wyjątkowym sosem morolewo- czekoladowym. Nie zapomnianym w smaku, do którego powrócisz nie raz!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- świeże liście młodej mięty, botwinki, endywi, rukoli, sałaty masłowej, cykorii
- kilka dorodnych truskawek
subtelny sos czekoladowy:
- 5 kostek czekolady gorzkiej Goplana (rozpuszczonych w kąpieli wodnej)
- 4 łyżki octu winnego z morelami
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobina kardamonu i chili
W/w składniki ucieraj na jedwabisty, gładki sos.
Polej umyte i osuszone liście sałaty, dodaj truskawki. Gotowe od razu do jedzenia!
Na kolację podaj z lampką schłodzonego szampana! ;-)
Przepis zgłaszam do konkursu:
maja 16, 2015
Podwójnie czekoladowe śniadanie!
Śniadanie dla ukochanego? ;-)
Podwójnie czekoladowe!
Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!
Podane do łóżka!
Na dzień dobry!
Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak!
;-)
Składniki na rogaliki:
- 750-800 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 paczki drożdży świeżych
Nadzienie: Czekolada Goplana Mleczna z fistaszkami!
Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną:
- 150 ml śmietanki 36%
- 150 ml mleka
- 100 g czekolady Goplany mleka
- 1/3 łyżeczki chili
WYKONANIE:
ciasto
Mąkę przesiej przez sito. W kubku wymieszaj drożdże z mlekiem (1/3 szkl.), 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki pszennej.
W mące zrób dołek, wlej zaczyn. Pomieszaj troszkę z mąką. Odstaw na 25 minut.
Mleko, margarynę, cukier umieść w rondelku. Zagotuj. Cukier rozpuść. Płyny odstaw, powinny być ciepłe ale nie gorące.
Wszystkie składniki umieść w misce i zagniataj ciasto. Ciasto musisz zagniatać minimum 20 minut. Wtedy będzie bardzo, bardzo puszyste!
Wyrobione ciasto odstawiamy w misce na godzinę aby wyrosło.
Najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie. Na stolnicy, za pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików.
Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C.
gorąca czekolada
W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty dodaj czekoladę. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Wlej gorącą do filiżanki. Możesz udek orać ubitą śmietanką!
Gotowe!
Teraz wystarczy już tylko podać swojej połówce! ;-)))
Pięknego Dnia!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
Przepis zgłaszam do konkursu z Goplaną, trzymajcie kciuki!
maja 14, 2015
Dekoracja stołu- Romantyczny maj!
Dekoracja stołu! Kochani postanowiłam spróbować swoich sił w konkursie organizowanym na Facebooku link, mam ogromną prośbę, jeżeli taka stylizacja przypadła Wam do gustu, podoba Wam się kliknijcie głosuj. To nic nie kosztuje, a bardzo mi pomoże ;-))).
maja 12, 2015
Drożdżowe ciasto z rabarbarem!
Rabarbar już od jakiegoś czasu gości u mnie w kuchni. Możecie go już dostać na każdym ryneczku. Maj uwielbiam z kilku powodów między innymi za to, że mogę znów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków!
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką!
Ktoś chętny?
;-)
Zapraszam!
maja 11, 2015
Dietetyczna czekoladowa owsianka z truskawkami!
Najlepiej zacząć dzień zdrowo np. wybierając się na jogging, a potem zjeść pyszną, czekoladową owsiankę z truskawkami! Zdążyliście u mnie na blogu zobaczyć całe mnóstwo ciekawych przepisów na owsianki. Tak! Zgadza się - Uwielbiam w ten sposób zaczynać dzień. Owsianka jest bardzo pożywnym daniem, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj jemy czekoladową z truskawkami na razie z Włoch, ale już nie długo będą te najlepsze, nasze, polskie!
Dzień dobry!