kwietnia 26, 2015
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu!
Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!
Smacznego i zapraszam!
kwietnia 23, 2015
DIETETYCZNA pieczona troć z pesto bazyliowo-gruszkowym!
Dzisiaj na obiad serwuję pieczoną troć z pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih!
Polecam!
kwietnia 23, 2015
DIETETYCZNA, ZDROWA OWSIANKA!
Składniki:
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 100 ml wody
- 150 ml mleka 3,2%
- 2 słodziki
- 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca)
W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp mieszanką!
Na zdrowie!
kwietnia 19, 2015
Dietetyczny deser z nasionami chia!
Pyszny deser, ba! Nawet zdrowy! ;-)
Duuużo truskawek! Duuuużo chrupkiego! I słodkie! ;-)))
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 7 truskawek dużych
- 1/2 banana
- 150 ml kefiru 0%
- 50 ml mleka 0%
- nasiona chia- 4 łyżki
Mleko, kefir, banana i 5 sztuk truskawek zmiksuj blenderem. Dodaj nasiona. Wlej do szklaneczek do połowy objętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Górę posyp łyżką płatków owsianych i suszonych owoców (jagody goi, kokos, banan, papaja, ananas, migdał co tam lubicie!)
SMACZNEGO!
kwietnia 18, 2015
Jajecznica i grzanki włoskie!
Szukacie pomysłu na pyszne śniadanie?
Bardzo proszę!
Pyszna jajecznica podana z włoskimi grzankami z dużą ilością pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek! Mnnniamiii!!!
SKŁADNIKI dla 2 OSÓB:
- 4 jaja ekologiczne
- 4 kromki bagietki na zakwasie lub ciabatta (ewentualnie pieczywo jakie lubisz)
- 4 pomidory pelati
- oliwa z oliwek z dodatkiem chili (ja kupuje najlepszą oliwę z oliwek -zazwyczaj włoską, następnie przelewam do buteleczki gdzie mam włożoną całą papryczkę chili)
- świeża bazylia
Na patelni smażymy jajecznicę, solimy solą morską.
Pieczywo rumienimy w tosterze na złoty kolor. Pomidorki mieszamy z oliwą o smaku chili, solimy. Układamy na tostach, posypujemy bazylią posiekaną. Skrapiamy oliwą!
Smacznego!
kwietnia 18, 2015
Kurczak po włosku z ziemniakami!
Domowy Obiad!
Filety z kurczaka po włosku z młodymi ziemniaczkami z masłem i tymiankiem cytrynowym!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 szt filetów z piersi kurczaka
- garść zielonych oliwek
- włoska oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- bazylia, tymianek, sól, czosnek - utarte w moździerzu z łyżką masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu)
- młode ziemniaki, masełko tymianek cytrynowy- świeży
Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami utartymi w moździerzu, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Musztardę, miód, oliwę z oliwek, ocet winny mieszamy zalewamy piersi z kurczaka. Posypujemy pokrojonymi w cieniutkie plasterki oliwkami. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 30 minut.
Ziemniaczki gotujemy, okraszamy masłem, posypujemy świeżym tymiankiem! Podajemy z filetami po włosku!
Smacznego!!!
Zapraszam na Facebooka!
kwietnia 16, 2015
Pasztet mięsno - warzywny z boczkiem!
Pieczemy pasztet!
Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem!
SKŁADNIKI:
- 1 udko indycze
- 1 udko z kurczaka
- 2 szt antrykotu
- 1 szt skrzydło indycze
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 kajzerka
- sól, pieprz
- boczek surowy wędzony
W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół.
Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę.
Do masy wpij jajka i namoczoną kajzerkę w wywarze.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Formę wysmaruj olejem. Dno formy wyłóż boczkiem. Wylej masę. Na wierz wyłóż boczek. Pieczemy godzinę w temp około 210-220 stopni.
Studzimy całkowicie!
kwietnia 13, 2015
Karpatka Najlepsza!
Karpatka- hmmmm smak dzieciństwa, ciasto, które lubią chyba wszyscy. Przynajmniej ja nie znam nikogo kto by go nie lubił. Szczerze Wam powiem, że nigdy jej nie robiłam, sama nie wiem z jakiego powodu. Pamiętam z dzieciństwa, że to ciasto często gościło na stole, i było przepyszne, bardzo szybko z tego stołu znikało. Mama robiła karpatkę w dużej blaszce i pamiętam jak każdy na cukrze pudrze zaznaczał jaki będzie jego kawałek i tak znikało w mig ;-)) heheheheh
Coś mnie tchnęło i postanowiłam przyrządzić karpatkę. Przepis i sposób wykonania podaje poniżej.
;-)
Buziaki!
kwietnia 12, 2015
Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego!
Też tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z salami, drugi z krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z oliwkami, tamten żeby tylko bez oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-)
kwietnia 01, 2015
Dietetyczna owsianka z mango!
Szybkie, proste, smaczne i sycące śniadanie. Po takiej porcji energetycznej owsianki, zapewniam Was będziecie miały power przez długi początek dnia. Idealne śniadanie dla wszystkich biegaczy (ja po nim zrobiłam trening na 13 km ;-)). Dzięki złożonym węglowodanom, jesteśmy syci i pełni energii znacznie dłużej.
SKŁADNIKI:
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 4 płaskie łyżki płatków jęczmiennych
- 1/2 bardzo dojrzałego mango
Mleko i wodę, zagotuj,dodaj płatki gotuj na malutkim ogniu przez 10 minut. Dodaj rozdrobnione mango!
Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB SmykWKuchni!