grudnia 23, 2015

Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą!








Świąteczna babka z mąki gryczanej z żurawiną, orzechami włoskimi i czekoladą, oblana lukrem i białą czekoladą z malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-) 
A co!
Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu.

Życzę Wam Kochani smacznego!








BABKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ!

SKŁADNIKI:

- kostka margaryny
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki orkiszowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki sparzonych i obranych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki posiekanej czekolady





WYKONANIE:

- masło, cukier, mleko zagotuj w rondelku, wystudź masę
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą
- żurawinę umyj i osusz
- orzechy włoskie przelej wrzątkiem
- do mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki
- do wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę
- babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem




Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto.

Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości

Polewa z białej czekolady z malinami:
- 1 biała czekolada
- 6-7 malin mrożonych
- 2 łyżki cukru

W rondelku rozpuść czekoladę, dodaj maliny i cukier, gotuj 3 minuty. Przestudź masę i polej nią babkę. Dodatkowo możesz udekorować śnieżynkami!




Smacznego!

4 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI