grudnia 20, 2015

Śledzie w pomarańczach z anyżem i kardamonem!






Śledzie na wigilijny stół. Śledzie w pomarańczach, z dodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy w lodówce. 

Serdecznie polecam!






ŚLEDZIE  W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ:

- 10 filetów śledziowych
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy
- różowy pieprz
- anyż 3 gwiazdki
- kardamon, kilka ziarenek
- olej rzepakowy





WYKONANIE:

- śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki
- pomarańcze kroimy w plasterki
- całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy do szklanego pojemnika i marynujemy 1 dzień w lodówce, po tym czasie są gotowe do spożycia

SMACZNEGO!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI