grudnia 18, 2015

Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym


Dzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny!

Przepysznie! 






Przepis na roladki z kurczaka:

SKŁADNIKI:

- 2 szt filetu z piersi kurczaka
- 6 świeżych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- parmezan starty (ilość według uznania)
- chlust białego wina
- sól himalajska
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 1/ łyżeczki soku z limonki


WYKONANIE:

Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje. Następnie z pozostałymi składnikami zmiksuj blenderem.
Po uzyskaniu gładkiej masy, krem jest gotowy.
Filety z kurczaka rozetnij tak aby utworzyły jak największy blat do rolowania. Posmaruj kremem i zroluj w roladkę. Pospinaj wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem z silikonowym do roladek - do kupienia w marketach, bardzo przydatny w kuchni.
Roladki pieczemy polane oliwą z oliwek przez 35 minut w tmep 180 stopni C.






SKŁADNIKI NA MAKARON I SOS ŻURAWINOWO - SZPARAGOWY:

- makaron razowy

Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.


SOS:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 część pora zielona
- 15 szparagów zielonych (obranych)
- 1 duża łyżka miodu
- chlust białego wina wytrawnego
- 5 łyżek świeżej żurawiny
- natka pietruszki
- korzeń imbiru
- ząbki czosnku (2-3szt)
- sól
- 2 łyżki śmietanki


Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora, czosnek i imbir. Podlej winem, smaż ciągle mieszając aż wino całkowicie odparuje. Dodaj miód, żurawinę i zielone szparagi. Ciągle mieszając smaż około 5 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, zagotuj. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj, tak aby sos oblepił makaron. Wyłóż na talerz posyp obficie natką pietruszki.

Gotowe! Zrobione! Bardzo proste danie, pyszne i rewelacyjnie wygląda!

Smacznego!



3 komentarze:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 32 200 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI