grudnia 08, 2015

Makowa tarta ze śliwką od serca!










Kochani dzisiaj zapraszam Was na wspólne pieczenie, wyśmienitej tarty z masą makową , śliwkami moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam!

Zapraszam!














SKŁADNIKI:


CIASTO KRUCHE:

- 120 g masła
- 240 g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy Delecta
- łyżka kwaśnej śmietany
- 80 g cukru pudru


MASA MAKOWA:

- puszka gotowej masy makowej
- opakowanie skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rumu
- 15 śliwek kalifornijskich
- 10 daktyli
- 3 łyżki miodu


PONADTO:
-posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady
- czekolada biała
- czerwony barwnik
-czekolada mleczna 








WYKONANIE:

1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut.

2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem.

3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C.

4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną  i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono.





Życzę smacznego!

Dajcie koniecznie znać co sądzicie?




PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU:


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

11 komentarzy:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI