października 08, 2015

Zupa krem z dyni z grzankami!






Zupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego kluseczki dyniowe i świeżo starty parmezan. No Kochani to już zupa " na wypasie" ;)))







Przepis na zupę z dyni:

- 2 małe dynie Hokkaido 
- oliwa z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego
- pasta curry kokosowa
- chili świeże
- imbir świeży
- woda

Dynię kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Wraz ze skórą układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na 30 minut temp. 190 stopni z termoobiegiem.
Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki.
Miąższ miksujemy blenderem.
Do dużego garnka przekładamy 2 kubki zmiksowanego miąższu z dyni, zalewamy 3 kubkami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i mleko kokosowe. Wszytko gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie jeszcze raz zmiksować blenderem (tak aby imbir, chili i pasta curry idealnie zostały rozprowadzone w zupie), doprawiamy solą.


Kluseczki z dyni:

- 1 szkl zmiksowanego puree z dyni
- 1 żółtko
- sól
- łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- łyżka serka śmietankowego ( a użyłam mascarpone)

Wszystko mieszamy dokładnie, i gotujemy kluski metodą kładzenia na wrzątek. Tzn. W rondlu gotujemy wodę, za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski i wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy szybko ogień, tak aby woda tylko delikatnie wrzała. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Robimy grzanki z ulubionego pieczywa  z dodatkiem świeżego rozmarynu.

Gorącą zupę nalewamy do talerzy, układamy kluseczki i posypujemy grzankami. Na sam wierzch dodajemy starty parmezan,



Smacznego!

A jaki jest Wasz ulubiony smak jesieni?





Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI