października 24, 2015

Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem!



Słodko!




Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym!





Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym





SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ:

- 3 jajka wiejskie
- 80 g cukru
- 3 łyżki nutelli
- 75 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej w młynku. Ubij na sztywno, dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Na samym końcu dodaj roztopioną nutellę. Delikatnie wymieszaj, wyłóż blaszkę. Pieczemy 15-18 minut w temp 160 stopni C. Na 10 minut przed końcem uruchomiłam termoobieg!

Gorący biszkopt wyjęty z pieca (zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia.


Krem kajmakowy:

-1/3 margaryny
- 1/2 puszki kajmaku
- 2 łyżki serka mascarpone

Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników.
Na zimny całkowicie wystudzony biszkopt- zwiniętą roladę, równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową. Ja zrobiłam małe oczko w roladzie z samego kajmaku, po prostu wzdłuż całej rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej.
Roladę mocno rolujemy za pomocą ściereczki. Układamy na długim talerzu.


Karmel do oblania -glazurowania rolady:

- 1/3 margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kajmaku
- 1 łyżka cukru

W/w składniki rozpuszczamy i mieszamy energicznie rózgą, do utworzenia się jednolitej masy.
Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut.
Masę troszkę studzimy i ciepłą, ale nie gorącą, polewamy roladę.
Masa powinna całkowicie zastygnąć na roladzie.




Co sądzicie?

Takie ciacho na poprawę nastroju jesiennego z kubkiem gorącej kawy, chyba może być?
;-))))

Dziękuję WAM za odwiedziny i za komentarze to bardzo miłe, wiedzieć, że TAM jesteście i czytacie moje wypociny ;-)))

Buziaki!


Zapraszam na Facebooka SMYKWKUCHNI i INSTAGRAMA Smyk_W_kuchni!
#smykwkuchni



2 komentarze:

  1. Jaka piękna! Idealna :) Dla mnie to ciągle wyzwanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 34 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI