października 20, 2015

Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze!









Ciasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni,  konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią!

Zapraszam!















SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI:

- 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green
- 1 tabliczka czekolady
- 6 jajek ekologicznych lub wiejskich
- 4 łyżki miodu
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- chili w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina
 - 3 łyżki masła
- 1 duży budyń waniliowy









WYKONANIE:

- puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy.

- oddzielamy żółtka od białek

- czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej

- masło rozpuszczamy

- w dużej misce za pomocą blendera, miksujemy puree z dyni, masło, przyprawy, miód i żółtka, na bardzo gładką masę. Dodajemy suchy proszek- budyń waniliowy.

- w misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli

- dodajemy do masy dyniowej, bardzo delikatnie mieszamy

- masę dzielimy w proporcji 60% na 40%

- do mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy

- wylewamy na formę do pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym lub masłem

- wylewamy na przemiennie masę

- pieczemy 45 minut w temp. 160- 170 stopni C, pod sam koniec uruchom termoobieg

- po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy całkowicie dopiero kroimy ostrym nożem






SMACZNEGO!


ZAPRASZAM na Facebooka SMYKWKUCHNI jak i po więcej fotografii na:

 Instagrama profil: Smyk_W_Kuchni

Do Zobaczenia!
;-))))







Buziaki! Pięknego dnia!

Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

  1. ale urocze i jeszcze uchwycone w promieniach słońca!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magdaleno, ;-), udało się złapać słońce!

      Usuń
  2. Cudownie wygląda, idealne na Halloween :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI