września 13, 2015

Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje!









Jak "odchudzić" ciasto? Oto jest pytanie. Jak zrobić by chociaż troszkę było bardziej zdrowe a nie tłuczące i kaloryczne? No właśnie, chyba każda z nas zadaje sobie to pytanie. Ja też!
Uwielbiam do kawy na drugie śnaidanie zjeść coś słodkiego. Ale osobiście nie przepadam (Na szczęscie!) za tłustymi ciastami z kremami itd. Lubię raczej ciasta z owocami, wilgotne w środku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-)
Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. 
Co do samych ciast ucieranych nie lubiłam ich kiedyś robić bo nie zawsze się mi udawałay to miskowanie i ucieranie masła, bardzo mnie drażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi!
Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe!
;-)
Potem pieczemy i możemy chrupać ;-)))

Do dzieła!






SKŁADNIKI:

- 1 kostka masła
- 2 jaja
- 1 białko
- 200 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3/4 szklanki borówek
- 2-3 gruszki
 - 150 g cukru brązowego










W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Do rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie.
Do roztopionego masła dodaj, mleko, jaja, aromat.
Mokre wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Dodaj borówki.
Ciasto wylej do formy. Na wierzch ułóż plastry gruszek.
Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni C.

;-)))))





SMACZNEGO!!!

Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk_W_Kuchni!








7 komentarzy:

  1. Ucierane ciasta są najlepsze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także jestem fanką ucieranych, lekkich ciast z sezonowymi owocami. A to wygląda świetnie! :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką mąką można zastąpić mąkę owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąkę owsianą możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną byle nie tortową, użyj np. babuni, bądź popularnej mąki szymanowskiej
      jeśli wolałabyś bezglutenową to np. mąka jaglana się tutaj sprawdzi
      natomiast mąkę owsianą możesz zrobić sama, wystarczy zmielić w młynku płatki owsiane i gotowe ;-)

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI