września 06, 2015

Domowe lody czekoladowe








Domowe lody czekoladowe!

Lody zrobić w domu wcale nie jest tak łatwo, a jeszcze bez maszynki do lodów to już robi się trudno. Osiągnąć puszystą i kremową konsystencję lodów, możemy bez problemu w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie posiadamy zmuszeni jesteśmy do miksowania lodów za pomocą miksera typu blender, ale to nie na da puszystości, jedynie spowoduje, że kryształki lodu będą się ścierać, i konsystencja lodów będzie bardziej kremowa. Musimy też użyć czegoś tłustego aby masa była gładka i kremowa. No i wychodzi, że lody nie będą dietetyczne. No cóż. Bywa i tak ;-).








SKŁADNIKI:

- 350 ml śmietanki 36%
- 100 ml mleka
- 4 łyżki nutelli
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru

Żółtka utrzyj z cukrem do białości, trwa to długo. Ale muszą być bardzo dobrze utarte.
Śmietankę i mleko wlej do garnka, postaw na płycie i doprowadź do stanu tuż przed zagotowaniem, ale masy nie możesz zagotować. Dodaj utarte na puch żółtka i od razu, za pomocą trzepaczki, ucieraj masę. Dodaj nutellę. Masę wymieszaj.
Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co godzinę masę wyciągaj i miksuj blenderem. Co najmniej 5 razy masa powinna być zmiksowana.
Lody powinny być dość szybko zjedzone max do 4 dni, ze względu na surowe żółtka.

Ja podałam je z dużą ilością owoców, tak aby porcja była troszkę mniej kaloryczna.

;-)





Smacznego!

Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebooku!



 


5 komentarzy:

  1. nie ma nic lepszego niż domowe lody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie je zrobić. Wyglądają obłędnie, aż nie mogę się doczekać smaku :)

    cakesykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, domowe lody są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI