sierpnia 28, 2015

Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami!




Super pomysł na grilla, pyszne i chrupiące szaszłyki z mięsa wieprzowego i nie tylko, podane z duszonymi ziemniakami z pieczarkami, oprószone świeżymi ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z wieprzowiny, wędzonego boczku i gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni!

Polecam!








Duszone ziemniaczki, często nazywane "kociołkiem", od sposobu ich przygotowania, uwielbiają chyba wszyscy. Młode ziemniaczki duszone na maśle, z dodatkiem czosnku i cebulki, aromatycznych pieczarek. Wszystko oprószone solą morską i świeżym oregano. Super pomysł na weekendowy obiad!









SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI ALA KOCIOŁEK:

- 1,5 kg młodych ziemniaków (koloru żółtego)
- czosnek świeży
- 1/3 kostki masła
- 500 g pieczarek
- szalotka
- sól morska
- świeże oregano

W dużym garnku z grubym dnem, rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam.


SZASZŁYKI:

- 1 kg mięsa wieprzowego ja użyłam łopatki
- boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu)
- 2 gruszki klopsy
- przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego pieprzu, +odrobina majeranku)
- olej

Mięso kroimy w pożądane kawałki, zasypujemy mieszanką przypraw i polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 
Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie.
Pieczemy na grillu na złoty kolor.
Podajemy z gorącymi ziemniaczkami!


Smacznego!

Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni).

Buźka!

3 komentarze:

  1. Cudowne szaszłyki :) Szkoda, że sezon na nie się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyk z mięsa mielonego, a także piersi z kurczaka czyli w dwóch wersjach powinien pojawić się na każdym spotkaniu przy grillu. Oprócz klasyków takiej kuchni, jak kiełbasa czy kaszanka warto pokusić się o inne potrawy, jak pstrąg czy burgery z grilla. Ważne jednak, aby grill ogrodowy był dobrej jakości, porządny. Zakup takiego grilla to inwestycja na lata więc warto kupić z dobrego sklepu z grillami.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI