lipca 12, 2015

Zapiekanka z mięsem z indyka!





Szukacie pomysłu na szybki i łatwy obiad? Jeśli TAK to ten przepis jest dla Was. Zapiekanka z mięsem z indyka, pomidorkami koktajlowymi, makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych ziół.

Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też kupić gotowe mięso mielone z indyka. Użyjcie znacznie mniej sera żółtego, ja ścieram tylko na sam wierzch, dodajcie dużo warzyw, pomidory są na prawdę niskokaloryczne, a smakują obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami!


Zapraszam!







SKŁADNIKI:

- makaron lasagne
- puszka pomidorów
-1/2 koncentratu pomidorowego
- paczka pomidorków koktajlowych
- 300 g mięsa z udźca indyka
- gruby plaster szynki wędzonej surowej
- zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra
- sól, pieprz, chili
- ser żółty
- czosnek
- oliwa z oliwek


Na patelni usmaż mięso z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą.
 Dodaj połowę koncentratu pomidorowego i 150 ml wody.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek.
 Na dno ułóż mięso, przykryj płatami makaronu, na niego ułóż pomidorki i zioła, układamy kolejną warstwę z makaronu, mięsa i ziół, na sam wierzch wykładamy 1/2 pomidorów z puszki, kroimy szynkę, układamy pomidorki, ścieramy ser żółty.
Pozostałą część tj. 1/2 puszki pomidorów jak 1/2 koncentratu pomidorowego, dopraw chili i solą, dodaj około 100 ml wody.
Zalej zapiekankę.
Wstaw do pieca na 45 minut.




3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI