lipca 17, 2015

Drożdżówki z malinami i cukrem pudrem!





Pysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na bułeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne bułeczki z nadzieniem malinowym.
:-)

Pycha!

(p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) )






SKŁADNIKI:

- 270 g mąki pszennej
- paczuszka drożdży suchych
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 1 zółtko
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego







Wykonanie:

Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto energicznie wyrabiamy co najmniej 15 minut.
Odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto podrośnie, ale nie aż tak spektakularnie jak na drożdżach świeżych, ponadto używamy jogurtu a nie mleka. 
Ciasto wałkujemy na prostokąt, przecinamy na pół (wzdłuż), otrzymując 2 prostokąty.
Każdy dzielicie na równe kwadraty.
Kwadrat u podstawy nacinamy nożem, robimy takie frędzelki ;-).
Na środku kwadratu układamy maliny i posypujemy brązowym cukrem. Zakładamy górę  i rolujemy, tak aby frędzelki były na górze. Dzięki temu owoce w bułeczce są dobrze owinięte dwoma warstwami ciasta.
Bułeczki układacie na blaszce.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 25- 30 minut w temp. 170- 175 stopni C.




Smacznego!

Zapraszam na mój profil na Facebooku SmykWKuchni!
Na instagrama też ;-))
hehehhe

Buźka!



5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI