lipca 13, 2015

Bułeczki drożdżowe!








PIECZEMY!

Bułeczki drożdżowe z porzeczką czerwoną i lukrem!

Sezon na porzeczkę w pełni, na ryneczkach, czerwone kiście wysypują się z łubianek, żal by było nie skorzystać. Uwielbiam słodko- kwaśny smak porzeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz. 
I powiem Wam nieostatni!
Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie".
Pachniało w całym mieszkaniu!

Pysznie!








SKŁADNIKI:

NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK):
- 500 g mąki
- 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego
-1/2 kostki drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1/2 kostki masła


NADZIENIE: 

-porzeczka czerwona
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru brązowego


LUKIER:
- 1 białko
- sok z 1/4 cytryny
- cukier biały







Wykonanie:

rozczyn:
- do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali
- rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru

Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu!

Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko!
Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką. 
Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-)
Zawsze też możecie poprosić o pomoc ukochanego ;-)
Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut.
Wtedy bułeczki będą puszyste.
ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrasta jak na zdjęciu poniżej, to duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad, to znaczy, że możemy formować bułeczki.
;-)))







Obrane porzeczki myjemy, osuszamy. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i możemy nadziewać bułeczki.







Formujemy dość podłużne bułeczki. Ja nadziewałam bułeczki dość sporą ilością porzeczki i niektóre mi popękały, więc lepiej nie przesadzać z ilością ;-) nadzienia.





 Uformowane układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Czekamy 10 minut aż podrosną i wstawiamy do pieca.




Czas pieczenia: 25-30 minut w temp. 170 stopni C.
Po wystudzeniu lukrujemy.







Smacznego!

Zapraszam na Facebook SmykWKuchni!













2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI