maja 10, 2015

Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej.





Dzisiaj coś dla mężczyzn. Kawał smacznego i soczystego mięcha! Karkówka, to ten rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-).
Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?"  ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ).

Zapraszam!








SKŁADNIKI:

- sztuka mięsa wieprzowego -karkówka
- 15 śliwek suszonych
- 3 łyżki suszonej żurawiny

Na marynatę:
- 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu)
- 3 łyżeczki miodu polskiego
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- sól zmiękczająca mięso

Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki.
Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny.
Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi owocami.
Piekłam w rękawie do pieczenia przez 55 minut. 
10  minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby mięsko się przypiekło i zarumieniło.




SMACZNEGO!





4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda ta karkówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka temperatura? termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć
      na 1kg miesa piecze sie godzine, wiec zależy od wagi.
      ja piekę w temp 200-210 stopni C, w rekawie, 15 minut przed koncem otwieram rekaw i uruchamiam termoobieg
      pozdrawiam!

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI