kwietnia 28, 2015

Pieczony pstrąg tęczowy.










Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały.

Polecam!


SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU:

- 3 garście umytej roszponki
- 1 duży pomidor
- 5 rzodkiewek
- kilka czarnych oliwek

dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól





PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY:

- 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet)
- 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska, 

Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C.


FRYTKI PIECZONE:

- gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki

Układamy na pergaminie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na złoty kolor około 35 minut w temp. 220 stopni C,.




SMACZNEGO!

Pięknego dnia!!!!


Buźka!

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI