kwietnia 26, 2015

Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu!





Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie! 

Smacznego i zapraszam!







CIASTO SKŁADNIKI:

- 250 g mąki włoskiej
- 100 ml wody letniej
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sół i zioła
- 1/5 paczuszki drożdży

Robimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość.






FARSZ:

- 12 pieczarek
- 2 szalotki lub czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 1/2 małej cukinii
- odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej)
- sól, chili świeże

Wszystko podsmażamy na maśle.

Sos pomidorowy:
- 1 pomidor świeży
- 100 ml pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
- sól

Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw.





Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem!



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super pomysł na calzone, mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. czym różni sie mąka włoska od naszej? bo jakoś nie widzę tego produktu w naszych sklepach niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć ;-), mąkę włoską typ 00 bez problemu dostaniesz w delikatesach z produktami typu kuchnie świata, lub delikatesami włoskimi, lub poprostu w dobrym markecie. Mąka ma bardzo istotne znaczenie, chyba największe ;-) jest bardzo bardzo bardzo dokładnie zmielona i oczyszczona, jak zrobisz z niej ciasto jest takie jakby to opisac bardziej elastyczne. ciasto smakuje tak jak we Włoszech, to cały sekret Włochów dobra mąką. Oczywiście możesz zrobić też z normalnej i będzie też extra. Ale różnicę zobaczysz jak zrobisz tak i tak. Polecam tez wypróbować mąkę włoską typ 00 specjalną do foccaci też wychodzą boskie! Pozdrawiam!

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI