lutego 11, 2015

Schab pieczony/ sos pieczarkowy/ kluseczki szpinakowe





Pyszny pomysł na obiad!


JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM!


składniki:

SCHAB PIECZONY:

- 1,6 kg schabu bez kości
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- tymianek

Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową. Wtedy nadaje się już do pieczenia. Najlepiej w rękawie do pieczenia.
Mięso pieczemy w temp. 220 stopni C przez 1 godzinę i 20 minut.



SOS PIECZARKOWY:

- 500 g pieczarek pokrojonych w plastry
-150 ml śmietany 12%
- 200 ml wody
- masło do smażenia pieczarek
- pieprz, sól,
- ząbek czosnku

Pieczarki i czosnek podsmaż na maśle, podlej wodą. Gotuj 15 minut. Dodaj śmietankę, gotuj 3 minuty. Jeżeli lubisz gęste sosy dodaj mąkę.







KLUSECZKI JAGLANE SZPINAKOWO- SEROWE

- 2 torebeczki kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości i wystudzonej
- 250 sera białego
- opakowanie liści szpinaku (szpinak usmaż na maśle)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 4 łyżki mąki pszennej (czubate)
- 1 białko
- sól pieprz

Składniki zagniatamy na jednolitą masę, odstawiamy na 5 minut. Ja przed zagnieceniem masy wszystkie składniki za pomocą blendera zmiksowałam na gładką masę, wtedy kluseczki mają jednolitą strukturę.
Kluseczki gotujemy jak kluski kładzione, tj, w garnku doprowadź wodę do wrzenia, i za pomocą dwóch łyżek formuj kluseczki i wrzucaj na wrzątek. Gotujemy od czasu wypłynięcia około 1,5 minuty. Na dość małym ogniu, tak aby nam się nie rozwaliły ;-)


Kluseczki wykładamy na talerz, kroimy plaster mięsa i polewamy sosem!

Gotowe!

Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI