lutego 01, 2015

Makaron z indykiem, pieczarkami i cieciorką!




Pyszny makaron z sosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie kupcie koniecznie. A teraz idziemy gotować ;-)


SKŁADNIKI:

- 3 podudzia z indyka 
- 600 g pieczarek
- chili do smaku 
- 1/3 puszki cieciorki
- 100 ml śmietanki 12%
- 1 płaska łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli lub 2 szalotki
- przyprawa do indyka
- świeża natka -2 pęczki
- łyżka mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek i masło
- makaron ja użyłam Lu-belli penne



Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący).
Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki. Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy sosem sojowym. Dodaj przyprawy.
Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. W woku rozgrzej masło i oliwę z oliwek, Dodaj mięso, smażymy 3 minuty. Dodajemy po kolei: cebulę posiekaną, czosnek i pieczarki. Całość smażymy ciągle mieszając. Dolewamy 70 ml wody i przykrywamy pokrywką. Całość dusimy 15 minut, dodajemy cieciorkę i 200 ml wody, dusimy kolejne 15 minut. Zagęszczamy śmietanką i mąką. 
Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem.


Smacznego!


Co sądzicie o takim obiadku?

Zapraszam na mój FB Smykwkuchni.




Pięknego dnia!!!


Cmoooook!

;-)

3 komentarze:

  1. MMmm pycha!
    Zapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie moje smaki! Musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI