października 30, 2014
Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią!
;-)
Obłęd dla kubków smakowych na moich talerzach dziś gości!
Wytrawne gofry, z dodatkiem chili, serka Arla Apetina Pomidory i Bazylia, pysznej, słodkiej grillowanej gruszki, jajkiem poszetowym i Prosciutto di Parma, zwieńczone świeżym pomidorkiem i listkami jędrnej szałwii. Moje popisowe danie, idealne na śniadanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku, TO danie jest dla Ciebie!
Serdecznie zapraszam!
października 29, 2014
HALLOWEEN - INSPIRACJE
ŹRÓDŁO: http://blog.leadgraffiti.com/halloween-b68bc-cookie-recipe-ideas
ŹRÓDŁO: http://partyresources.blogspot.com/2010/10/halloween-cookies-make-your-own.html
ŹRÓDŁO: http://www.recipegirl.com/2008/08/11/witch-finger-cookies/
ŹRÓDŁO: http://www.wadairy.com/blog/scary-halloween-recipes
ŹRÓDŁO:http://www.wadairy.com/blog/scary-halloween-recipes
ŹRÓDŁO:http://www.simplycreate.com/recipes/chocolate-bat-cookies
ŹRÓDŁO: :http://www.simplycreate.com/recipes/chocolate-bat-cookies
ŹRÓDŁO:http://hohalloween.com/halloween-cupcake-ideas/
ŹRÓDŁO:http://www.simplysated.com/boo-halloween-cookies/
A WY CO ROBICIE NA HALLOWEEN?
;-)
JA JESZCZE NIE WIEM !
października 29, 2014
Jaglane ciasto z żurawiną! Na drugie śniadanie!/ CRANBERRY CAKE
Szukacie zdrowego pomysłu na drugie śniadanie? Tadammm ;-)
Przepyszne ciasto jaglane z dużą ilością świeżych żurawin, rozgrzewających przypraw i polskich= najlepszych malinówek! Super pomysł na drugie śniadanie, możecie zapakować w lunchbox i wsiąść ze sobą do pracy czy szkoły, bądź też podać domownikom z filiżanką gorącego kakao czy też kawy!
Smacznie, zdrowo i pięknie!
DZIEŃ DOBRY!
października 28, 2014
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne!
Obłędnie pyszny przepis na konkursowe danie z wykorzystaniem smacznego i ulubionego przeze mnie serka Arla Apetina - Serek kremowy INDIE. Polecam ten serek smak jest boski. Zainspirowana smakiem przygotowałam na indyjski obiad kurczaka w curry, z dodatkiem: musu z pieczonej dyni, rozgrzewających przypraw i serka Indie. Sos podałam z kaszą jaglaną z domieszką kurkumy i świeżej kolendry i natki pietruszki!
Palce lizać!
;-)
października 26, 2014
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni!
Sezon na dynię w pełni, u mnie dynia ciągle na talerzu. Uwielbiam ją chyba w każdej postaci, a w tym roku nie boję i się i eksperymentuję z dynią na wszelakie sposoby i jak na razie wychodzą obłędne przepisy. Jestem mile zaskoczona jak łatwo można dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie!
LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ
października 25, 2014
Tarta z gruszkami i masą marcepanową!
Tadammmm!
Obłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ!
Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku!
Gorąco Wam polecam!
SKŁADNIKI:
-500 g mąki
- 250 g masła (nie używaj margaryny!)
- 3 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki zimnego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru zmielonego
Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę.
Tortownicę wyłóż papierem i ciastem.
- 5 dużych gruszek
Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki, następnie bardzo ciasno ułóż w formie. Tak aby zapełnić całe wnętrze tortownicy.
Na masę marcepanową:
- 3 białka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 4 łyżki śmietany
w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę na gruszki.
Ciasto pieczemy przez 55 minut w nagrzanym piecu!
Smacznego!
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!
października 22, 2014
Tuńczyk z cytryną i szałwią!
Dietetyczny, zdrowy i smaczny obiad.
Uwielbiam ryby, tuńczyka jadam bardzo rzadko, bo trudno go dostać a cena też jest zazwyczaj nieprzystępna. Ale udało mi się znaleźć filety z tuńczyka w Biedronce za przyzwoitą cenę. Dział ryby w tym sklepie jest poza tym zawsze bardzo dobrze wyposażony, choć nie ukrywam, że zależy od lokalizacji danego sklepu. Mam to szczęście że sklep koło mnie jest oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.
Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-)
Zachęcam do wypróbowania przepisu!
października 20, 2014
Tarta RARYTAS...
Wykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju...
Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-)
Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-)
Zapraszam!
października 17, 2014
Jajka w koszulce na spaghetti z ogórka!
Śniadanie FIT!
Już dobrze wiecie, że poranki uwielbiam celebrować jak tylko mam czas, i przygotowywać nietuzinkowe smakołyki. Tym razem na talerzu lądują ukochane jajka (chyba w każdej postaci lubię ten produkt ;-) ), świeży ogórek, a dokładnie spaghetti z ogórka, z kremem sezamowym na bazie awokado i świeża figa!
Pysznie!!!
;-)
Dzień dobry!
października 16, 2014
Inspiracje - szara kuchnia!
Dzisiaj prezentuję Wam kilka zdjęć kuchni w kolorze szarym. Pięknie się prezentują ;-)
Szary bądź biel to mój numer jeden na urządzenie kuchni. Bardzo podoba mi się, że obydwa kolory nadają niesamowitego spokoju wnętrzu. Biel jest dość chłodna ale w kolorze kremowym czy też waniliowym będzie bardziej ciepłym kolorem.
Szare fronty można połączyć z czarnym, szarym lub drewnianym blatem. Pasuje również cegła czy też białe deski. Uchwyty możecie wybrać w kolorze czarnym, srebrnym lub mosiądz- ten mnie zachwycił ;-)
października 16, 2014
Dyniowe gofry z chipsem z szynki parmeńskiej!
Śniadanie!
Idealna pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku!
Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej.
Hmmmm...
Było przepysznie!
Dżem dobry, pobudka!
Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?! ;-)
października 11, 2014
Kaszotto z jaglanej na słodko!
Uwielbiam ten czas, kiedy nie mam wolny weekend i mogę rozkoszować się dłuuugim śniadaniem. Jestem ogromnym śpiochem, zazwyczaj siedzę do późnych godzin nocnych a jak tylko nadarza się okazja śpię dłuuugo;-). Zacząć dzień ot takich pyszności hmmmmm
To będzie dobry dzień!
SKŁADNIKI:
-1/4 świeżego mango pokrojonego w sporą kostkę
KASZOTTO NA SŁODKO Z MIGDAŁAMI:
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła ( w wersji wege, użyj tłuszczu kokosowego)
- kardamon, całe migdały
- 200 ml mleka migdałowego
- 50-100ml wody
- cukier lub słodzik
W rondelku rozpuść masło, dodaj kaszę (uprzednio dwa razy przelaną na sitku wrzątkiem), dodaj mleko migdałowe* i wodę. Gotuj co jakiś czas mieszając do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj garść całych migdałów. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykrywką 15 minut.
*mleko migdałowe przygotowujemy w następujący sposób: 1/2 szklanki całych migdałów zalej wrzątkiem odstaw na 5 godzin, po tym czasie z każdego migdała ściągnij skórkę. Obrane migdały przełóż do wysokiego naczynia dodaj 200 ml mleka 0% lub w wersji wegetariańskiej wody, zmiksuj blenderem bardzo dokładnie. Przelej przez sitko. Gotowe!
NA SOS:
- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- miód
w/w zmiksuj blenderem
Na talerzu ułóż kaszę z migdałami, posyp oficie mango, podaj z obłędnym sosem z awokado.
Pyszne!
Miłego weekendu!