września 30, 2014
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy!
W mojej kuchni od jakiegoś czasu buszuję wśród słoiczków, mieszam w garnku różnego rodzaju konfitury, jednym słowem szykuję spiżarnię na zimę. Wszak spiżarni nie mam ale szafka wystarczy ;-).
Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki!
Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny w smaku!
Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków.
SKŁADNIKI:
- 1 dynia Hokkaido
- 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste
- świeży imbir około 1 cm korzenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl)
- 3 łyżki miodu
Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.
Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny.
Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam na mój profil na Facebooku!
SmykWKuchni!
Pięknego Dnia!
września 26, 2014
Dietetyczny deser - zapiekane śliwki pod kruszonką!
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, postanowiłam to wykorzystać i zrobiłam obłędny deser idealny dla tych, którzy dbają o linię. Deser przygotowuje się błyskawicznie a smakuje wybornie.
Zatem zapraszam!
SKŁADNIKI:
- śliwki (ja użyłam śliwki dąbrowieckiej)
- 2 łyżki miodu eukaliptusowego
- 20 posiekanych migdałów
- 3 łyżki otrębów z suszonymi śliwkami
- 3 łyżki płatków pszennych błyskawicznych
- odrobina masła maksymalnie 1 płaska łyżeczka na całą formę
- kardamon
Naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż śliwki, polej miodem, posyp kardamonem i mieszanką płatków, otrębów i migdałów. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym piecu.
Smacznego!
Buziak!
;-)
września 25, 2014
Zupa-krem z dyni i awokado podana z grzankami!
Przepyszne, sycące i mega zdrowe!
Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-)
Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów!
Jeden z nich bardzo proszę!
;-)
Krem z dyni i awokado:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- bagietka pszenna
- oliwa z oliwek
- świeży pieprz kolorowy
- 250-350 ml wody
- świeży imbir
Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj pokrojone awokado i przyprawy, za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Zagotuj i dopraw.
Bagietkę kroimy w kosteczkę i na suchej patelni rumienimy, pod sam koniec skrop oliwą z oliwek udekoruj bazylią!
SMACZNEGO!
Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni tam możesz mnie lepiej poznać ;-)
Pięknego dnia!
września 23, 2014
Dietetyczna sałatka z kaszą jęczmienną!
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- łyżka suszonych płatków pomidorów
- 10-15 truskawek
- 1/4 awokado
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- świeża melisa
- łyżka posiekanych pistacji
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1/5 słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 banana
dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz
Przepyszna!
SMACZNEGO!
września 22, 2014
Dietetyczna owsianka z mango!
Jedna z moich ulubionych!
Owsianka ze świeżym soczystym mango, mogłabym ją jeść codziennie i prawie tak jest heheh.
Rozkochałam się w owsiance do reszty ;-)
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki mieszanki owsianki (ja w dużym słoju mieszam po połowie opakowania płatków owsianych pszennych, owsianych pszennych błyskawicznych, jęczmiennych, jęczmiennych błyskawicznych, żytnich, górskich i otrębów owsianych)
- 150 ml mleka 1,5%
- 100 ml wody
- 2 słodziki
- 1/2 dojrzałego soczystego mango
Płatki gotuj 12 minut na małym ogniu. Przełóż do miseczki dodaj pokrojone mango.
Rozkoszuj się ucztą!
;-)
Pięknego dnia!
Buuuuuziak!
września 19, 2014
Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące.
Efekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam...
Udałam się do delikatesów włoskich (mam akurat pod nosem, miejsce gdzie sprowadza się produkty prosto z Italii w rozsądnych cenach) po mąkę do pizzy. Ekspedientka pomogła w wyborze, i udało mi się kupić prawdziwą mąkę włoską robioną specjalnie do pizzy typ 00.
Różnicę widać od razu, mąka jest jakby lżejsza, bielsza i nawet przy robieniu zaczynu jakby taka bardziej ciągnąca się. Ciasto jest obłędne wreszcie takie w smaku jak we Włoszech.
Znalazłam swój ideał, polecam!
Ciasto zrobiłam według przepisu na opakowaniu mąki włoskiej tj.
SKŁADNIKI NA 2 PIZZE ŚREDNIE:
- 500G mąki typ 00
- 5 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml wody letniej
Na stolnicę wysyp mąkę, wymieszaj z solą i cukrem. Zrób mały dołek i włóż rozkruszone drożdże, rozmieszaj z niewielką ilością wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Wymieszaj dłońmi pozostałe składniki, stopniowo dodając wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do ręki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie na blacie rozwałkuj blat ciasta w okręg, muśnij oliwą z oliwek nałóż pastę pomidorową i pozostałe składniki.
Piecz w 220 stopni C 20 minut.
PONADTO:
- 200 g pasty pomidorowej
- 100 g sera ( ja użyłam sera wędzonego)
- oliwa extra virgin z oliwek
-oregano, pieprz
- oliwki zielone
- 1/4 papryki czerwonej
- szynka wiejska
SMACZNEGO!
PS. niestety nie dla tych co na diecie ;-(
Buziaki!!!