Kruche babeczki z dżemem malinowym!

września 30, 2014

Kruche babeczki z dżemem malinowym!




Najwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe!

Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy!

września 30, 2014

Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy!




W mojej kuchni od jakiegoś czasu buszuję wśród słoiczków, mieszam w garnku różnego rodzaju konfitury, jednym słowem szykuję spiżarnię na zimę. Wszak spiżarni nie mam ale szafka wystarczy ;-).
Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki!


Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny w smaku!
Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków.




SKŁADNIKI:

- 1 dynia Hokkaido
- 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste
- świeży imbir około 1 cm korzenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl)
- 3 łyżki miodu 




Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem,  i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut. 

Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. 

Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny. 

Gotowe!




Smacznego!

Zapraszam na mój profil na Facebooku!
SmykWKuchni!

Pięknego Dnia!

Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym!

września 29, 2014

Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym!



Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo i szybko możecie przygotować dietetyczny obiad, ba!- nawet dietetyczny "makaron" z cukinii!
Przepyszne połączenie smaków!



Dietetyczny deser - zapiekane śliwki pod kruszonką!

września 26, 2014

Dietetyczny deser - zapiekane śliwki pod kruszonką!














Sezon na śliwki trwa w najlepsze, postanowiłam to wykorzystać i zrobiłam obłędny deser idealny dla tych, którzy dbają o linię. Deser przygotowuje się błyskawicznie a smakuje wybornie.

Zatem zapraszam!






SKŁADNIKI:

- śliwki (ja użyłam śliwki dąbrowieckiej)
- 2 łyżki miodu eukaliptusowego
- 20 posiekanych migdałów
- 3 łyżki otrębów z suszonymi śliwkami
- 3 łyżki płatków pszennych błyskawicznych
- odrobina masła maksymalnie 1 płaska łyżeczka na całą formę
- kardamon


Naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż śliwki, polej miodem, posyp kardamonem i mieszanką płatków, otrębów i migdałów. Zapiekaj 20 minut w nagrzanym piecu.

Smacznego!

Buziak!
;-)




Zupa-krem z dyni i awokado podana z grzankami!

września 25, 2014

Zupa-krem z dyni i awokado podana z grzankami!








Przepyszne, sycące i mega zdrowe!

Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-)
Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów!
Jeden z nich bardzo proszę!
;-)

Krem z dyni i awokado:

- 1/2 dyni hokkaido
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- bagietka pszenna
- oliwa z oliwek
- świeży pieprz kolorowy
- 250-350 ml wody 
- świeży imbir

Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj pokrojone awokado i przyprawy, za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Zagotuj i dopraw. 

Bagietkę kroimy w kosteczkę i na suchej patelni rumienimy, pod sam koniec skrop oliwą z oliwek udekoruj bazylią!



SMACZNEGO!



Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni tam możesz mnie lepiej poznać ;-)

Pięknego dnia!




Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj

września 24, 2014

Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj






Obiad przygotowywany specjalnie dla mojego K. <3

Przepyszne risotto zrobiłam z ryżu basmati, dodałam suszone włoskie pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą.
Polecam!




Dietetyczna sałatka z kaszą jęczmienną!

września 23, 2014

Dietetyczna sałatka z kaszą jęczmienną!





SKŁADNIKI:

- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- łyżka suszonych płatków pomidorów
- 10-15 truskawek
- 1/4 awokado
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- świeża melisa
- łyżka posiekanych pistacji
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1/5 słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 banana

dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz


Przepyszna!




SMACZNEGO!







Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka!

września 22, 2014

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka!







Dietetyczna owsianka z mango!

września 22, 2014

Dietetyczna owsianka z mango!


Jedna z moich ulubionych!

Owsianka ze świeżym soczystym mango, mogłabym ją jeść codziennie i prawie tak jest heheh.
Rozkochałam się w owsiance do reszty ;-)









SKŁADNIKI:

- 3 łyżki mieszanki owsianki (ja w dużym słoju mieszam po połowie opakowania płatków owsianych pszennych, owsianych pszennych błyskawicznych, jęczmiennych, jęczmiennych błyskawicznych, żytnich, górskich i otrębów owsianych)
- 150 ml mleka 1,5%
- 100 ml wody
- 2 słodziki
- 1/2 dojrzałego soczystego mango

Płatki gotuj 12 minut na małym ogniu. Przełóż do miseczki dodaj pokrojone mango.
Rozkoszuj się ucztą!
;-)

Pięknego dnia!

Buuuuuziak!





Pasztet warzywny ze słonecznikiem

września 21, 2014

Pasztet warzywny ze słonecznikiem



Pasztet warzywny z bardzo dużą ilością słonecznika. Smaczna alternatywa dla miłośników pasztetów mięsnych. Pasztet zrobiłam na bazie cukinii, marchewki, cebulki i duuużej ilości słonecznika.

ZUPA KREM Z DYNI Z KURCZAKIEM

września 20, 2014

ZUPA KREM Z DYNI Z KURCZAKIEM












Babka z dyni z bekonem i rozmarynem!

września 20, 2014

Babka z dyni z bekonem i rozmarynem!

Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące.

września 19, 2014

Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące.




Efekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam...
Udałam się do delikatesów włoskich (mam akurat pod nosem, miejsce gdzie sprowadza się produkty prosto z Italii w rozsądnych cenach) po mąkę do pizzy. Ekspedientka pomogła w wyborze, i udało mi się kupić prawdziwą mąkę włoską robioną specjalnie do pizzy typ 00. 
Różnicę widać od razu, mąka jest jakby lżejsza, bielsza i nawet przy robieniu zaczynu jakby taka bardziej ciągnąca się. Ciasto jest obłędne wreszcie takie w smaku jak we Włoszech. 
Znalazłam swój ideał, polecam!


Ciasto zrobiłam według przepisu na opakowaniu mąki włoskiej tj.

SKŁADNIKI NA 2 PIZZE ŚREDNIE:

- 500G mąki typ 00
- 5 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml wody letniej

Na stolnicę wysyp mąkę, wymieszaj z solą i cukrem. Zrób mały dołek i włóż rozkruszone drożdże, rozmieszaj z niewielką ilością wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn podwoi swoją objętość. 
Wymieszaj dłońmi pozostałe składniki, stopniowo dodając wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do ręki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie na blacie rozwałkuj blat ciasta w okręg, muśnij oliwą z oliwek nałóż pastę pomidorową i pozostałe składniki.
Piecz w 220 stopni C 20 minut.

 PONADTO:
- 200 g pasty pomidorowej
- 100 g sera ( ja użyłam sera wędzonego)
- oliwa extra virgin z oliwek
-oregano, pieprz
- oliwki zielone
- 1/4 papryki czerwonej
- szynka wiejska






SMACZNEGO!


PS. niestety nie dla tych co na diecie ;-(




Buziaki!!!




Muffinki z malinami!

września 19, 2014

Muffinki z malinami!





Przepisy z dynią!

września 19, 2014

Przepisy z dynią!









Drink z rumem!

września 18, 2014

Drink z rumem!



SKŁADNIKI:

- 2x 50 ml rumu kokosowego
- 100 ml cydru (jabłko na miodzie)
- plaster pomarańczy
- plaster cytryny
- mięta
- melisa świeża
- kilka kropel syropu klonowego

Mega orzeźwienie!

Buuuziaki!

;-)




Dietetyczny jabłecznik z Almette! (ciasto bez mąki i cukru)

września 18, 2014

Dietetyczny jabłecznik z Almette! (ciasto bez mąki i cukru)









Kolejny dietetyczny pomysł na deser, tym razem jabłecznik! Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne!

Mnniammmi!!!




Jesień tuż tuż...

września 17, 2014

Jesień tuż tuż...


Bułki pszenne z miodem!

września 17, 2014

Bułki pszenne z miodem!


Chyba nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobione pieczywo.
Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie!

Polecam!


Owsianka z kaszą manną i malinami!

września 17, 2014

Owsianka z kaszą manną i malinami!


Dietetyczna owsianka z papają!

września 15, 2014

Dietetyczna owsianka z papają!



Na dzisiejsze śniadanie robimy owsiankę (zresztą od jakiegoś czasu dzień bez owsianki to dzień stracony ;-D ) tym razem w kuchni ląduję egzotyczny owoc papaja, o lekko cytrusowym smaku. 
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi

września 14, 2014

Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi




Idealne danie na kolację dla dwojga! 


Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"!

września 13, 2014

Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"!










Przepyszne pieczone pstrągi z bazyliowo- pietruszkowym wkładem, z pieczonymi pomidorami i warzywami. Obiad, który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku!


Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI