Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie!

sierpnia 31, 2014

Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie!



Dzisiaj polecam Wam dość wysokoenergetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się przed dużym wysiłkiem fizycznym. Nie jest on ciężki, wręcz przeciwnie, będzie po nim, czuć się lekko, ale zawartość białka (z mięsa ryby) jak i ilość węglowodanów (źródłem których jest głównie makaron) pozwoli Wam osiągnąć dobre wyniki sportowe.

Dżem malinowy jak u babci!

sierpnia 30, 2014

Dżem malinowy jak u babci!
















NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK!

sierpnia 30, 2014

NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK!

Jabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych!







szczęście złap je.... ;-)

sierpnia 29, 2014

szczęście złap je.... ;-)

Dzisiaj totalnie nie kulinarnie, wręcz sentymentalnie. Od kilku dni w głowie mam tysiące różnych myśli, a nastrój od smutku po euforię. Zastanawialiście się kiedyś co to jest szczęście i bycie szczęśliwym? Dla każdego z nas to coś innego. W dzisiejszych czasach i pogoni za pieniądzem łatwo zapomnieć o tym co w życiu jest najistotniejsze, o tym czy lepiej mieć czy być. Co raz łatwiej każdemu z nas przychodzi ocenianie innych, widzimy bogatych celebrytów którzy są znani z tego że są znani ;-), Często zazdrościmy innym podróży, samochodu, domu i wielu innych rzeczy, nie doceniamy tego co mamy. Jedni oddali by wszystko by mieć dach nad głową, inni żeby móc podjąć się pracy, inni chcieliby być po prostu zdrowi, mieć rodzinę czy mieć ukochaną osobę przy boku...
Bo szczęście to nie worek pieniędzy- nie zapominajcie o tym nigdy, zazdrość to straszna cecha, która będzie zatruwać Wam życie. 
Czy szczęście to nie wspólne chwile spędzone z ukochanym przy lampce wina? Długie rozmowy do późnej nocy? Spacer po ukochanym parku? Bieg brzegiem morza w blasku słońca? Zdobycie szczytu? Osiągniecie celu? Wygranie samym z sobą? Śmiech do rozpuku dziecka? Taniec na bosaka przy ukochanej muzyce? Porcja lodów z bitą śmietaną? I ten moment kiedy budzisz się rano przy boku tego jedynego?

;-)))

Życzę Wam byście uwierzyli , że szczęście jest tuż za rogiem nie bójcie się po nie sięgnąć;-)



Pięknego dnia!

TARTA ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ!

sierpnia 28, 2014

TARTA ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ!


PRZYPOMINAM WAM O SUPER PRZEPISIE NA TARTE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ!





przepis znajdziecie klikając w poniższy tekst!









JAJECZNICA NA POMIDORACH!

sierpnia 28, 2014

JAJECZNICA NA POMIDORACH!




Jak zrobić jajecznicę z pomidorami?

Nic prostszego!
Sałatka z tuńczykiem i pasta z awokado! OBIAD FIT!

sierpnia 26, 2014

Sałatka z tuńczykiem i pasta z awokado! OBIAD FIT!





Obiad przepyszny!

Sałatka z tuńczykiem, smaczna, zdrowa, sycąca, podana z pieczywem i pastą z awokado! Niezastąpiona!





 SKŁADNIKI:

- sałata masłowa 15 liści
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 cebulka dymka
- 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- zioła prymat do sałatki


PASTA Z AWOKADO:

- 1/2 awokado
- 3 łyżki sera chudego
- sól morska
- sok z cytryny do smaku
- 12 listków bazylii

Całość zmiksować




POLECAM!

BUUUZIAKI!
INSPIRACJE KUCHNIA LATA 50 i 60

sierpnia 25, 2014

INSPIRACJE KUCHNIA LATA 50 i 60

Kocham i chciałabym mieć to i owo ;-)

Może Was coś zainspiruje ;-)






JAK ZROBIĆ SUSHI SAMEMU W DOMU?

sierpnia 24, 2014

JAK ZROBIĆ SUSHI SAMEMU W DOMU?

Dzisiaj postanowiłam, sama przejrzeć mojego bloga i zobaczyć co takiego widniało na moim stole w sierpniu w tamtym roku ;-). Znalazłam kilka wspaniałych przepisów, którymi jeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu!

Możecie spróbujecie lub już robiliście?

;-)






PRZEPIS PONIŻEJ W LINKU:


POZDRAWIAM!
UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I GRUSZKAMI!

sierpnia 24, 2014

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI I GRUSZKAMI!

Dzisiaj postanowiłam, sama przejrzeć mojego bloga i zobaczyć co takiego widniało na moim stole w sierpniu w tamtym roku ;-). Znalazłam kilka wspaniałych przepisów, którymi jeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu!

Możecie spróbujecie lub już robiliście?

;-)





PRZEPIS ZNAJDZIECIE TU: 







JAJKA SADZONE Z POLĘDWICĄ I GRUSZKĄ!

sierpnia 23, 2014

JAJKA SADZONE Z POLĘDWICĄ I GRUSZKĄ!



Śniadanie weekendowe, długie, smaczne, dietetyczne i wyjątkowe!

JAJKA SADZONE Z GRUSZKĄ, MIGDAŁAMI I POLĘDWICĄ!





SKŁADNIKI:

- 2 jajka ekologiczne
- polędwica plaster
- gruszka dojrzała
- płatki migdałów
- kilka listków rukoli
- sól morska
- świeży pieprz kolorowy
- kilka kropel oliwy z oliwek

Na rozgrzaną patelnię wlej kilka kropel oliwy z oliwek, skameralizuj gruszkę, pokrojoną na ćwiartki. 
Zdejmij z patelni owiń w plaster polędwicy.
Na patelnię wybij jajka, ułóż gruszkę z polędwicą, skrop delikatnie oliwą.
 Smaż do momentu aż jajka się zetną. Około 2 minut. 
Przed samym podaniem udekoruj rukolą i płatkami migdałowymi. 
Posól i popieprz.

SMACZNEGO!

WYBORNE I NIETUZINKOWE ŚNIADANIE!








PIĘKNEGO DNIA!

SMACZNEGO!

Dietetyczna Sałatka z cieciorką i żurawiną! LUNCH BOX FIT!

sierpnia 22, 2014

Dietetyczna Sałatka z cieciorką i żurawiną! LUNCH BOX FIT!



Dietetyczny obiad do pracy!
Pyszny, lekki i sycący!

POLECAM!

 



DIETETYCZNA OWSIANKA Z BORÓWKAMI I BANANEM

sierpnia 22, 2014

DIETETYCZNA OWSIANKA Z BORÓWKAMI I BANANEM

Dietetyczne smoothie arbuzowo- porzeczkowe!

sierpnia 20, 2014

Dietetyczne smoothie arbuzowo- porzeczkowe!



Dietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-)





SKŁADNIKI:

- 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce
- koszyczek porzeczek czerwonych
- 4 słodziki
- 5 kostek lodu opcjonalnie
- świeże listki miętki

Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu!

Przepyszne ;-D


SMACZNEGO!





Egzotyczny krem z młodej marchewki! Dietetyczna kolacja!

sierpnia 19, 2014

Egzotyczny krem z młodej marchewki! Dietetyczna kolacja!




Przepyszny, kremowy i rozpływający się w ustach krem z młodej marchwi, podany z awokado, pistacjami i olejem sezamowym. Przepyszny!
Nieziemski! 
;-)))





SKŁADNIKI:

- 3 młode marchewki
- 1/2 awokado
- 7-10 szt pistacji solonych
- olej sezamowy
- sól morska
- odrobina chili

Marchewki ugotuj i gorące zmiksuj z 1/4 awokado, solą i chili na gładką masę. Przełóż do kokilek, podaj ze świeżym awokado i posiekanymi pistacjami. Koniecznie skrop olejem sezamowym, niezastąpiony w tej potrawie!

Pyszna i egzotyczna kolacja FIT!






Wakacje...

sierpnia 18, 2014

Wakacje...



OWSIANKA Z ŻÓŁTKAMI POSZETOWYMI I AWOKADO! Śniadanie FIT!

sierpnia 18, 2014

OWSIANKA Z ŻÓŁTKAMI POSZETOWYMI I AWOKADO! Śniadanie FIT!





OWSIANKA NA SŁONO Z POSZETOWYMI ŻÓŁTKAMI!

PRZEPYSZNA!





SKŁADNIKI:

- 2 żółtka
- 2 plastry polędwicy łososiowej
-2 łyżki płatków żytnich
- 150ml mleka 0,5% tłuszczu
- 3 oliwki zielone
- sól
- bazylia liście
-1/4 awokado

Mleko zagotuj z płatkami w rondelku, gotuj na minimalnym ogniu 15 minut. Dodaj sól. 
W drugim rondelku zagotuj wodę, wbij żółtka i gotuj 45 sekund, wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki na gotową owsiankę, dodaj oliwki, polędwicę, awokado. Podawaj gorące!




Śniadanie FIT!

;-)


SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD!

sierpnia 14, 2014

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD!




PYSZNA, WYKWINTNA I NIETUZINKOWA!

KONIECZNIE ZRÓBCIE!



SKŁADNIKI:

- 5-6 szt. pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- 3 łyżki cieciorki
- 4 oliwki zielone
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 dojrzała gruszka
- 6 szt pistacji
- świeża bazylia
- 1 cebulka dymka
- 4 liście sałaty lodowej
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem ziół toskańskich


Na środku talerza ułóż kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem.


dressing do sałatki:

- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 50 ml wody

w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę



SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ!

sierpnia 13, 2014

SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I FRUŻELINĄ PORZECZKOWĄ!




Jak ciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-)
Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-)

ZAPRASZAM!

SKŁADNIKI:

NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY:

- 250 g serka chudego białego
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki płaskie żelatyny
- 4 łyżki borówek amerykańskich
- kilka ziaren wanilii
- 2 łyżki cukru brązowego

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do zmiksowanego serka i jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wylej na tortownice. Wstaw na 2 godziny do lodówki.


NA MASĘ NR 2 KOLOR FUKSJA:
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 300 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru lub słodzik
- 1 śmietan fix
- 1 łyżka żelatyny zalana wrzątkiem, wystudzona

Porzeczkę zmiksuj z cukrem.
Śmietanę z śmietan- fixem ubij na sztywno. Dodaj żelatynę wystudzoną. Ubijaj dalej. Dodawaj pomalutku porzeczkę i za pomocą łyżki wymieszaj masę. Wylej na białą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Masy stężeją.


NA BITĄ ŚMIETANĘ:

- 3 łyżki borówek
- 300 ml śmietany 36% tłuszczu mocno schłodzonej
- 1 szt. śmietan-fix
- frużelina porzeczkowa (5 łyżek czarnych porzeczek zmiksuj blenderem, przelej do rondelka, dodaj łyżkę cukru, i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotuj, wystudź)

Śmietanę ubij na sztywno dodaj śmietan-fix. Wyłóż na torcik. Polej frużeliną porzeczkową i posyp borówkami. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Gotowe!


















KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY!

sierpnia 11, 2014

KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY!







JEŻELI JESZCZE NIE ROBILIŚCIE KURCZAKA PO CHIŃSKU Z WARZYWAMI, TO NIE ZWLEKAJCIE ANI CHWILI DŁUŻEJ JEST PO PROSTU BOSKI!
;-)



W kuchni chińskiej bardzo ważne są przyprawy jakich użyjemy to one nadadzą wyjątkowy smak i aromat potrawom. Warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników dzięki, którym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu. I miłość nadal trwa ;-)
Polecam!


SKŁADNIKI:

- 2 udka kurczaka ekologicznego
- 3 marchewki
- papryka czerwona
-por zielona część
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 brokułu obgotowanego
- chili świeże
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka grzybowego sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
- 1 łyżeczka słodkiego ciemnego octu ryżowego
- 1 gwiazdka anyżu
- przyprawa chińska do kurczaka
- sól, pieprz


Udka z kurczaka umyj, natrzyj solą i przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki oleju rzepakowego, ułóż udka, smaż pod przykryciem 7 minut. Obróć na drugą stronę smaż 7 minut. Dodaj posiekane warzywa (brokuła dodaj 7 minut przed końcem smażenia, z racji iż jest to bardzo delikatne warzywo) i przyprawy. Duś pod przykryciem 30 minut na małym ogniu. Mięso musi być miękkie i swobodnie odchodzić od kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał.
Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem.



SMACZNEGO!




EGZOTYCZNA SAŁATKA Z KUSKUSEM, MELONEM I.... KOLACJA FIT!

sierpnia 10, 2014

EGZOTYCZNA SAŁATKA Z KUSKUSEM, MELONEM I.... KOLACJA FIT!






Idealna sałatka na ciepły letni wieczór spędzony w gronie bliskich. Sałatkę przygotowujemy na dużym półmisku. W smaku jest po prostu obłędna. Ja podałam z kieliszkiem schłodzonego cydru z świeżą melisą.

TO TRZEBA ZROBIĆ I ZJEŚĆ ;-)))


SKŁADNIKI:

- 200 g kaszy kuskus
- 2 podłużne pomidorki czerwone
- 2 podłużne pomidorki żółte
- 3 łyżki borówki amerykańskiej
- 1/2 awokado
- 1/3 melona
- 1/2 mango
- 1/4 kalarepy
-1/4 czerwonej papryki
- świeże liście melisy

Kaszę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem.
Kaszę wystudź.
Warzywa i owoce kroimy w plastry i w kostkę.
Układamy na kaszy.
Polewamy sosem.
Na sam wierzch układamy świeżą melisę.


NA SOS DO SAŁATKI:

- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżka soku z limonki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu eukaliptusowego lub syropu z agawy
- sól morska
- odrobina chili
- ulubione suszone zioła

miksujemy na gładką masę















SMACZNEGO!
;-D



SAŁATKA Z KUSKUSEM I SZYNKĄ WIEJSKĄ! FIT LUNCH BOX

sierpnia 07, 2014

SAŁATKA Z KUSKUSEM I SZYNKĄ WIEJSKĄ! FIT LUNCH BOX


Kolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy.  Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki zarazem. 

Dietetyczny, pełny witamin i zdrowy!



SKŁADNIKI:

- 3 łyżki kaszy kuskus
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 plastry szynki wiejskiej (najlepiej eko)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- garść rukoli
- 4 liście sałaty masłowe
- świeża bazylia
- sól morska
- kilka kropel oliwy z oliwek

Kaszę kuskus wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem odstaw na 7 minut.
Ogórek, szynkę,  jajko kroimy w kostkę.
Sałatę rwiemy na kawałki.
Do pojemnika włóż sałatę, posyp gotową kaszą, ułóż warzywa. Dopraw przyprawami.

GOTOWE!





PYCHOTKA!

MIŁEGO DNIA!
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI