KONKURS I GŁOSOWANIE

maja 29, 2014

KONKURS I GŁOSOWANIE

Drodzy Czytelnicy zachęcam Was do głosowania na moj przepis w konkursie mama to potrafi. Wystarczy kliknac ze lubicie artykuł i to wszystko. Będzie to dla mnie miły gest z Waszej strony
głosy możecie oddawac w tym miejscu TUTAJ MOZESZ KLIKNĄĆ.

do wygrania jest robot kuchenny ;-))


DZIĘKUJE ZA KAŻDY GŁOS I WSPARCIE!



Kokardki z salsą ze szparagów, podane z kurczakiem w sosie z tamaryndowca!

maja 27, 2014

Kokardki z salsą ze szparagów, podane z kurczakiem w sosie z tamaryndowca!







ZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA...
;-)

"NIEBO W GĘBIE..."

ZAPRASZAM!


WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB!

maja 25, 2014

WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB!


Uwielbiam to danie, niesamowity i niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju! Mój ulubiony smak słodko- kwaśny! Sezon warzywny w pełni, wprowadźcie do Swojej kuchni nowe smaki i aromaty! 
Zapraszam!
TRUSKAWKOWO - MIĘTOWA CHMURKA PRZYJEMNOŚCI Z GALARETKĄ!

maja 25, 2014

TRUSKAWKOWO - MIĘTOWA CHMURKA PRZYJEMNOŚCI Z GALARETKĄ!

Najlepszy owocowy deser na upalne dni! Świeże truskawki, przepyszna i słodka galaretka Winiary, rozpływająca się w ustach czekolada z nadzieniem miętowym, która orzeźwia i chłodzi!

ROZPOCZNIJ OWOCOWY SEZON!






Owocowa sałatka z galaretką truskawkową!

maja 23, 2014

Owocowa sałatka z galaretką truskawkową!



OWOCOWA SAŁATKA Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ!

NAJLEPSZA NA SŁONECZNE DNI!









Przepyszna kolorowa, aromatyczna, wielobarwna sałatka owocowa z zatopionymi w galaretce truskawkami. Bardzo prosta bo to co proste jest najlepsze! Smakuje każdemu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje! Czego chcieć więcej!  ;-))
ZAPIEKANE BANANOWE NALEŚNIKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM!

maja 23, 2014

ZAPIEKANE BANANOWE NALEŚNIKI Z OLEJEM RZEPAKOWYM!



PRZEPYSZNE I ROZPŁYWAJĄCE SIĘ W USTACH ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z BANANAMI I MIODEM EUKALIPTUSOWYM!!!

PALCE LIZAĆ!




ZAPRASZAM!

SKŁADNIKI:

NA NALEŚNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1,3 szklanki mleka 2%
- 2 jaja
- 5 słodzików (w tabletkach) lub cukier kryształ 4 łyżki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

NA NADZIENIE:

- 2 banany
-  200 g serka waniliowego
- 1 jajo
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmeitany 18%
- 3 łyżki miodu eukaliptusowego lub wielokwiatowego
- masło do wysmarowania formy





Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w misce i za pomocą miksera, na dużych obrotach mieszamy masę, tak oby powstała jednolita, gładka konsystencja ciasta. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodajcie 1/3 szklankę wody. Dzięki dodatku oleju rzepakowego do ciasta, nie musimy go dolewać na patelnię za każdym razem jak smażymy naleśniki. Oczywiście używamy wysokiej jakości patelni najlepiej teflonowej. 
Smażymy na dużej patelni naleśniki.


 Przygotowujemy formę smarujemy masłem.





Banany kroimy na plastry.

Jogurt, serek i jajo mieszamy za pomocą trzepaczki w misce, aż do uzyskania gładkiej masy.
Kilka plastrów bananów układamy na dnie naczynia.




Masę okrężnymi ruchami rozprowadzamy na naleśniku.


Układamy kilka plastrów banana.



Rolujemy naleśnika i układamy w naczyniu. 


Dodatkowo na naleśnikach układamy podłużne plastry bananów.





Kilka wiórków masła na wierzch.






Zalewamy resztą masy waniliowej i polewamy miodem.




W takiej postaci naczynie wstawiamy do pieca i zapiekamy 30 minut.


Naleśniki są gotowe kiedy brzegi są już ładnie zarumienione i chrupiące.


Muszę przyznać, że były to najlepsze naleśniki jakie jadłam kiedykolwiek. Niesamowity zapach, smak i tekstura. Są po prostu idealne!

Polecam z całego serca!



Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi!

maja 20, 2014

Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi!



Jestem bardzo szczęśliwa, że powstał tak ciekawy konkurs ( www.comfortfood.pl.) związany z dniem Mamy i ukochanym przez Was- daniem, które to robiła z całego serca, specjanie dla Was. Ja mogłabym zamieścić całą masę przepisów, które zawsze będą mi się kojarzyć z czasem dzieciństwa, ponieważ moja mama uwielbiała piec i gotować. Ale pieczenie stało się jej prawdziwą pasją i jest w tym niedoścignioną mistrzynią! Smak jej ciast jest nie do podrobienia przez nikogo. Kto próbował ten wie o czym mówie! 
Ale są pewne przepisy, na których myśl od razu czuje się smak i zapach. I takim właśnie jest przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy to w końcu ciasto się upiecze i będzie można rozkoszować się jego smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na stole stało, pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką...
Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-)))

Zapraszam!




PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE:

SKŁADNIKI:

- 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska)
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
-5 kropli aroamtu cytrnowego
- 250 g masła roztopionego w rondelku
- 1/2 opakowania świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 5 jajek

- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru

na kruszonkę:

- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła

- rodzynki





BAZYLIOWO-ORZECHOWE FILETY Z KURCZAKA NA OLEJU RZEPAKOWYM  - BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO

maja 16, 2014

BAZYLIOWO-ORZECHOWE FILETY Z KURCZAKA NA OLEJU RZEPAKOWYM - BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO


" BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO" 

KONKURS

ZAPRASZAM NA PRZEPYSZNY OBIAD!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być stałym gościem naszej diety! "


TARTA Z RABARBAREM

maja 16, 2014

TARTA Z RABARBAREM

Bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i słodko-kwaśna tarta z przepysznym rabarbarem. 








Brownie z gruszką, bananami i cynamonem!

maja 11, 2014

Brownie z gruszką, bananami i cynamonem!















Kurczak w sosie z tamaryndowca!

maja 09, 2014

Kurczak w sosie z tamaryndowca!


Wspaniały przepis na filety z kurczaka, z wyjątkowym sosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka!
KOMPOT Z RABARBAREM!

maja 07, 2014

KOMPOT Z RABARBAREM!




Kompot z rabarbarem ;-)

Smak dzieciństwa, na poprawę nastroju!



Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim...

maja 05, 2014

Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim...








SEZON SZPARAGOWY OTWARTY!
PSTRĄG W MAŚLE Z OREGANO!

maja 03, 2014

PSTRĄG W MAŚLE Z OREGANO!



PIECZONY PSTRĄG NA MAŚLE Z OREGANO

Zapraszam dzisiaj na soczystego i aromatycznego pstrąga faszerowanego świeżym oregano z dodatkiem masła, podanego z kolorowym ryżem. Danie jest banalne w wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam!


SKŁADNIKI:

- 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone)
- 1/2 kostki masła
- sól morska
- pieprz kolorowy
- ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony)
- natka pietruszki

WYKONANIE:

- naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i łyżką oleju rzepakowego
- pstrągi oprósz solą z każdej strony
- do wnętrza ryby włóż płaską łyżkę masła, i po 4 gałązki świeżęgo oregano
- ryby ułóż w naczyniu zapiekaj 35 minut
- po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki
- na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby
- już gotowe!

;-)




Smacznego!

ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!




JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN POMYSŁ NA RYBĘ SPRÓBUJ TEŻ INNYCH PRZEPISÓW NA RYBY I OWOCE MORZA, ZNAJDZIESZ JE TUTAJ


Pozdrawiam serdecznie!
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI