Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem!

kwietnia 30, 2014

Zapiekanka z bakłażanami i kurczakiem!





ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM I KURCZAKIEM


CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA






Dzisiaj zapraszam do przygotowania badzo prostej w wykonaniu i bardzo smakowitej zapiekanki, gdzie w roli głównej występuje bakłażan, rukola, kurczak i przepyszny sos do zapiekania.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ:

SKŁADNIKI:
- bakłażan 
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pierś z kurczaka
- garść rukoli
- przyprawa mielona kolendra
- sól, pieprz kolorowy
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jaja
- 200 g jogurtu greckiego
- 150 ml mleka
- 6 łyżek suchej kaszy kuskus




WYKONANIE:

- bakłażana umyj, osusz, pokrój wzdłuż na długie cienkie plastry; rozłóż na desce i posól każdy plaster
- cebulę posiekaj w kostkę
- czosnek przeciśnij przez praskę
- kurczaka kroimy w kostkę
- w dużej misce, wymieszaj jajka z jogurtem, mlekiem, przeciśniętym czosnkiem, rukolą, kaszą kuskus, solą i pieprzem, kolendrą
- formę do zapiekania wysmaruj masłem
- na dno formy wysyp posiekaną cebulkę, ułóż kurczaka, układaj w kształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną
- zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C







Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym!

Smacznego!










SPRÓBUJ TAKŻE:



ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM





PIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ







Zapraszam również na FB!



Chałka drożdżowa przepyszna!

kwietnia 25, 2014

Chałka drożdżowa przepyszna!




Zawsze, jak chcę zrobić coś słodkiego dla mojego męża, który jest chyba największym łakomczuchem jakiego znam, staram zrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który Wam szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. 
Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-)

Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką!

Zapraszam!








SKŁADNIKI:

- 750g mąki pszennej (np. babuni)
- 200 ml mleka
- 5 jaj
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 160 g cukru
- 180 g masła
- cukier waniliowy
- zapach cytrynowy

kruszonka:
-150 g mąki
-75g curku
- 75 g masła





WYKONANIE:

- mleko podgrzać
- mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, dodać niewielką ilość mleka, i mąki z brzegów, zamieszać. Odstawić do podwojenia objętości
- masło rozpuścić w rondelku
- jaja za pomocą trzepaczki utrzeć z cukrem
- do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto
- dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minut
- odstawiamy w ciepłe miejsce 
- ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut
- po tym czasie ciasto przekładamy do foremek, do połowy ich wysokości
- przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy składniki i posypujemy ciasto
- odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 15 minut
- wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C



Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem i miodem, dżemem, czy konfiturą, lub po prostu zjeść samo ze smakiem!








Życzę smacznego!

Miłego dnia!


Zapraszam na FB SmykWKuchni!







Sałatka z buraczkiem!

kwietnia 23, 2014

Sałatka z buraczkiem!


CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA


SKŁADNIKI:

- średni ugotowany burak
- roszponka
- fasolka włoska konserwowa
- świeże oregano
- świeża bazylia
- dressing miodowo- cytrynowy) (przepis TU )









Przepyszna sałatka. Szczerze polecam, bardzo smakowita i sycąca.


Polecam!





kwietnia 16, 2014

PRZEPISY NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE

Kochani na blogu znajdziecie wiele pomysłów na świąteczne dania, pyszne ciasta, pyszne sałatki, pomysły na smaczne mięsa i ryby. Zamieszczam kilka linków może skorzystacie ;-)

SAŁATKI:

Sałatka z tortellini, szynką i prawdziwkami!


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/saatka-z-tortellini-szynka-i.html



Sałatka z surimi (paluszkami o smaku krabowym)


http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/03/saatka-z-surimi-paluszkami-o-smaku.html



Sałatka warstwowa z tuńczykiem


http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/01/saatka-warstwowa-z-tunczykiem.html



Sałatka z kurczakiem, serem feta i ananasem 


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/saatka-z-kurczakiem-serem-feta-i.html



Sałatka śledziowa z jabłkiem - najsmaczniejsza!


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/saatka-sledziowa-z-jabkiem.html


Sałatka z kurczakiem i ananasem


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/saatka-z-kurczakiem-i-ananasem.html


CIASTA:

Ciasto bez pieczenia z karmelem miodowym i orzechami


http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-bez-pieczenia-z-karmelem.html



Sernik z twarogu na kruchym spodzie


http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/02/sernik-z-twarogu-na-kruchym-spodzie.html



Caffe Latte - ciasto


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/caffe-latte-ciasto.html



Ciasto czekoladowo - chałwowe


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-czekoladowo-chawowe.html



Orzechowiec z kremem czekoladowym


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/orzechowiec-z-kremem-czekoladowym.html



Snickers - ciasto !


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/snickers-ciasto.html



Ciasto - tort czekoladowy z kremem...


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-tort-czekoladowy-z-kremem.html



Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/ciasto-krowka-najprostsze-i-najlepsze.html



Śmietanowy tort jeżynowo - malinowy


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/smietanowy-tort-jezynowo-malinowy.html



MIĘSO:


PEKLOWANA KARKÓWKA Z JAŁOWCEM I ROZMARYNEM - PIECZEŃ


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/peklowana-karkowka-z-jalowcem-i.html




Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie.html




Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/pieczona-szynka-z-rozmarynem-w.html



INNE:


Paszteciki drożdżowe z mięsem


http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/01/paszteciki-drozdzowe-z-miesem.html




NA ŚNIADANKO:


Ser kozi zapiekany z jajkiem i szynką w kokilkach



http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/ser-kozi-zapiekany-z-jajkiem-i-szynka-w.html



Jajko w koszulce na rukoli z pistacją


http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/jajko-w-koszulce-na-rukoli-z-pistacja.html



Jajko zapiekane w hiszpańskiej szynce dojrzewającej



http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/jajko-zapiekane-w-hiszpanskiej-szynce.html



Mam nadzieję, że Was zainspirowałam do zrobienia czegoś pysznego!

;-)




Deser z truskawkami! Dietetyczny!

kwietnia 08, 2014

Deser z truskawkami! Dietetyczny!





Będąc na diecie macie ochotę na coś słodkiego? Ja też! Moja propozycja to zdrowy i pyszny deser z dużą ilością świeżych owoców, granoli własnej roboty, łyżeczką pysznego i zdrowego ekologicznego miodu z eukaliptusa! Samo zdrowie! Pełnia smaku!



Odrobinkę?




składniki na 2 porcje:

- 6 truskawek hiszpańskich
- 1 średni dojrzały banan
- 1 kiwi
- 1 serek waniliowy
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 2 łyżki granoli kokosowej (przepis znajdziecie TU )
- po łyżeczce bio-miodu z eukaliptusa

W wysokiej szklance układamy na przemian owoce z serkiem i jogurtem. Na samym wierzchu posypujemy granolą, eksponujemy miód. Możemy przyozdobić truskawką!

Smacznego!


Zapraszam na FB smykwkuchni !



Pasta jajeczna z tuńczykiem!

kwietnia 06, 2014

Pasta jajeczna z tuńczykiem!

Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-)



Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- świeży koperek
- 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem
- sól, pieprz



WYKONANIE:

Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-)
Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem!

Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie. 

Przepisy na chleb znajdziecie tu: 

http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Chleb%20na%20zakwasie


Smacznego!



Sałata z truskawkami!

kwietnia 05, 2014

Sałata z truskawkami!


CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA


Najprostsza i najszybsza sałata z winegretem miodowo-cytrynowym (przepis na blogu- TU  ), podana z soczystymi truskawkami. Wspaniała!


- sałata masłowa
- opakowanie truskawek
- winegret miodowo- cytrynowy (przepis )


Smacznego!


RED VELVET CAKE

kwietnia 04, 2014

RED VELVET CAKE






Przepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą. 


Zapraszam!






SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
- 8 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- barwnik czerwony

WYKONANIE:
- oddziel żółtka od białek
- w misce ubij białka na sztywno z szczyptą soli
- do ubitej piany z białek dodaj cukier - ubij na sztywno
- dodaj mąkę ziemniaczaną
- dodaj żółtka wymieszane z octem
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- dodaj do masy mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach
- piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut
- biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty






SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU:

- 2 małe słoiczku konfitury malinowej

NA BITĄ ŚMIETANĘ:

- 0,5 l śmietany 36%
- 1 śmietan- fix
- 2 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:
- schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc)
- w misce ubijaj na najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty
- dodaj cukier, ubijaj 1 minutę
- masa jest gotowa

KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY:

- kostka margaryny
- 300g mleka w proszku
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%

WYKONANIE:
- w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną ma być puszysta i kremowa)
- dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników
- dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty
- krem jest gotowy



KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU

1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA
2. BLAT BISZKOPTU
3. KREM Z MLEKA W PROSZKU
4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ
5. BLAT BISZKOPTU
6. KREM Z MLEKA W PROSZKU
7. BITA ŚMIETANA
8. KONFITURA MALINOWA
9. BLAT BISZKOPTU

Jak będziecie przygotowywać tort to zaczynamy od samego dołu czyli od punktu 9 do 1.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem.

PONCZ

- szklanka herbaty
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy





Tort dekorujemy konfiturą malinową i listkiem mięty bądź melisy ;-)







JAK SIĘ WAM PODOBA?
 




BUZIAKI!

ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI!


Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI