Ciasteczka z czekoladą

marca 30, 2014

Ciasteczka z czekoladą


Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na ciasteczka z czekoladą
 (nie dla tych, którzy się odchudzają :-)..niestety ;-)))

Zapraszam!


Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 duże jajko
- 100 g czekolady posiekanej na małe kawałeczki

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia
3. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i esencją waniliową
4. Zmniejszamy obroty i dodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę.
5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce. 
6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut.
7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche.

Smacznego!


Pstrąg pieczony z bakłażanami i soczewicą

marca 29, 2014

Pstrąg pieczony z bakłażanami i soczewicą


Z serii lżejszych obiadów, zapraszam na pstrąga pieczonego z bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe.


składniki:

- 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia
- przyprawa ziołowa do ryb
- duży bakłażan
- puszka konserwowej soczewicy
- ząbek czosnku
- masło, oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz cytrynowy

Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki, posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą morską, przyprawą do ryb i pieprzem ziołowym. Wszsytko skrapiamy oliwą z olwiek. Pieczemy 30 minut.


Smacznego!

Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom

marca 23, 2014

Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom











Kochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie "Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. 




Składniki:

- opakowanie makaronu omnomnom spaghetti
- kapelusze suszonych prawdziwków
- wędzony boczek
- 200ml śmietany 36%
- ząbek czosnku
- świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra
- sól, pieprz
- oscypki
- oliwa z oliwek najwyższej jakości






Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe!

Smacznego!






Fusion  w kolorach #omnomnom
Placuszki dyniowe z leczo z dynią ;-)

marca 20, 2014

Placuszki dyniowe z leczo z dynią ;-)

Zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z dynią w roli głównej. Bardzo smaczne połączenie, super kolorowy pomysł na obiad dla dzieciaków. Polecam!

Składniki na leczo z dynią:
- dynia 1/2 
- puszka pomidorów
- oliwki zielone
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
-chili czerwone
- imbir świeży
- cebula
- masło i oliwa z oliwek

Na maśle i oliwie, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy dynię, marchew. Po 10 minutach dolewamy 1/2 szkl. wody i wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów. Dusimy 25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy pomidory i doprawiamy.




Składniki na placuszki dyniowe:

- 1/2 małej dyni
- 2 łyżki śmietany
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 jaja
- sól, imbir świeży
- 1/2 łyżeczki cukru

Dynię i imbir ścieramy na grubych oczkach, dodajemy śmietanę, mąkę i jaja, wszystkie składniki łączymy ze sobą na gęstą masę. Nakładamy łyżką na patelnię, smażymy dość grube ale małe placuszki, takie są najlepsze!

Podajemy z kolorowym leczo!
;-)

Pozdrawiam cieplutko!




Sałatka z rukolą i winogrono! FIT NA WIOSNĘ!

marca 19, 2014

Sałatka z rukolą i winogrono! FIT NA WIOSNĘ!



 CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA



FIT NA WIOSNĘ!

SAŁATKA Z WINOGRONEM I RUKOLĄ!

SKŁADNIKI:

-sałata lodowa - 1 szt
- sałata rukola - opakowanie
- czerwona papryka - 1szt
- czerwone winogrono - kiść
- ogórek konserwowy - 6 szt
- czerwona cebula 1/2 szt
- pomidory - 2 szt
na dressing do sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, łyżeczka miodu

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zalewamy dressingiem, podajemy od razu.


 

Przepyszna!

;-)

Pozdrawiam cieplutko!






Sałatka z brokułami i paluszkami krabowymi

marca 18, 2014

Sałatka z brokułami i paluszkami krabowymi


CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

Kolejny fit przepis na sałatkę. Bardzo fajny pomysł na obiad. Smaczna, pożywna i aromatyczna sałatka z surmii i brokułami. Banalnie prosta w wykonaniu! A przede wszystkim niskokaloryczna ;-)

składniki:

- ugotowane brokuły
- zielony ogórek
- paluszki o smaku krabowym
- przyprawa do sałatek Prymat
- sól, pieprz

sos: jogurt naturalny, świeży koperek, sól


Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą! FIT NA WIOSNĘ!

marca 17, 2014

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą! FIT NA WIOSNĘ!

Kochani czytelnicy, polecam kolejny znakomity przepis na sałatkę z przepysznym pieczonym kurczakiem, pomarańczą i ukochaną przeze mnie rukolą. Serdecznie zapraszam!



CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

;-)


Składniki na sałatkę:

- rukola 
- kiełki lucerny
- kapary
- zielony ogórek
- pomarańcz

sos do sałatki: sok z 1/4 pomarańczy, łyżeczka zalewy z kaparów, oliwa z oliwek, sól 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.


Przepis na kurczaka:

- pierś z kurczaka
- świeży imbir
- czosnek
- sól morska
- oliwa z oliwek

Mięso nacieramy solą, imbirem, układamy czosnek i zapiekamy 30 minut w piekarniku. Podajemy gorące z sałatką. 

Smacznego!



Ciekawych zapraszam na FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!

:-)

Sałata do obiadu

marca 13, 2014

Sałata do obiadu


Kochani zapraszam do wypróbowania kolejnego przepisu na sałatę. Jest pyszna!



Składniki:

- sałata lodowa
- sałata rukola
- szczypiorek
- kapary

Dresing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, słodki sos chili, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy








BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM

marca 12, 2014

BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM




;-)

Dzień Dobry!

Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny???







Składniki:

- 1 kg mąki
- 500ml ciepłego mleka
- 1/2 paczki drożdży
- 200 g cukru
- 150 g margaryny
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- mąka do podsypywania
- słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej

Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. 
Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku). 
Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-)

Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki, dżem możecie zawijać w środek lub układać na wierzch. Bułki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzla żółtkiem jaja, posypujemy kruszonką, składniki poniżej! Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przed pieczeniem.
Pieczemy 25-30 minut.

na kruszonkę:
-150 g mąki
- 80 g cukru
- 150 g masła

SMACZNEGO ;-)


POZDRAWIAM CIEPLUTKO ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!

MIŁEGO DNIA!

;-)



Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie...

marca 11, 2014

Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie...


Kochani czytelnicy z ogromną radością przystąpiłam do konkursu organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Po otrzymaniu paczki, z wielką ciekawością zajrzałam do środka. Pudełko rozbłysło intensywnymi kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu? 
Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion, jak dla mnie -bomba!
Inspiracją do przygotowania dania, było- soczyście zielone opakowanie makaronu Omnomnom, postanowiłam, że moje danie musi tętnić kolorami! Zapraszam!

Do przygotowania FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM potrzebujemy:

- makaron Omnomnom - fusilli
- opakowanie truskawek (250g)
- ząbek polskiego czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- białego bakłażana
- najwyższej jakości oliwę z oliwek







Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 11 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek około 3 łyżki. Bakłażana kroimy na bardzo cienkie podłużne paski, układamy na talerzu solimy, po 5 minutach, smażymy na patelni, z posiekanym bardzo drobno czosnkiem. Bakłażan ma być miękki, nie może być "rozgotowany, przesmażony", dodajemy plasterki truskawek, podsmażamy około 2 minut. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby nie uszkodzić plasterków bakłażana i truskawki. Dodajemy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Wszytko delikatnie łączymy. Podajemy przyozdobione natką pietruszki, eksponując plasterki truskawek i plasterki bakłażana.




Kochani danie jest, jak to ujęłam w tytule posta "niczym ulotne marzenie", wyśmienite, subtelne i wyrafinowane. Niesamowite połączenie smaków i aromatów. Od dzisiaj jest to mój ukochany przepis na makaron. 
Nie bójcie się łączyć smaków, które z pozoru do siebie nie pasują. Po przygotowaniu tej potrawy przekonacie się jak może smakować kuchnia. ;-)


Pozdrawiam cieplutko i zachęcam do wspólnej zabawy!



Fusion  w kolorach #omnomnom


Sałatka z surimi (paluszkami o smaku krabowym)

marca 11, 2014

Sałatka z surimi (paluszkami o smaku krabowym)


Szybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy. 

Polecam!


 Składniki:

- opakowanie paluszków o smaku krabowym
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 3 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwek zielonych
- 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki przed podaniem.

Smacznego!


Andruty z masą czyli.... Pischinger

marca 10, 2014

Andruty z masą czyli.... Pischinger


Dla wszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki.....
W sam raz dla mojego K.
;-)

Składniki:

- 1/2 opakowania andrutów 
- 10 orzechów makadamia - siekamy
- rodzynki sułtańskie
- 10 suszonych śliwek posiekane
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1/3 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek śmietany 36%
- 3 łyżki karmelu o smaku toffi

W rondelku topimy czekoladę dodajemy śmietankę i karmel, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe w/w składniki, mieszamy, jak masa chwilę przestygnie, przekładamy andruty. Mocno przyciskamy. 
Gotowe!

Mówiłam, że proste ;-)

Pozdrawiam cieplutko!


DIETETYCZNY Deser z wiśniami!!!  CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

marca 10, 2014

DIETETYCZNY Deser z wiśniami!!! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA


Przychodzi taki moment na diecie kiedy pokusa na coś słodkiego jest wszech-ogarniająca i nic się z nią nie da zrobić. Rozwiązanie jest jedno, trzeba zjeść coś słodkiego ale w miarę pożywnego i zdrowego. O to moja propozycja dla łakomczuchów

;-)

Przepis na 2 pucharki:

masa bananowo- śmietankowa
- 1szt banana
- 150 g serka twarogowego chudego 
- 2 słodziki
- 2 łyżki mleka 0%
Składniki blenderujemy na puszystą masę.

Na spód pucharka wsypujemy 2 łyżki płatków tropikalnych crunch, zalewamy masą bananowo- śmietankową, w każdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny.

Rewelacja! 

P.S.
Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek, np. zamiast kolacji lub obiadku niestety ;-)




Pozdrawiam!
Sałatka z rukolą, awokado i kurczakiem. CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

marca 09, 2014

Sałatka z rukolą, awokado i kurczakiem. CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA





Kolejny przepyszny pomysł na posiłek w CYKLU DIETA NISKO-KALORYCZNA. Aromatyczna sałatka z kurczakiem, awokado i innymi warzywami. 

Serdecznie zapraszam!


 Składniki:

- 1/2 opakowania rukoli
-1/2 czerwonej papryki
- 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana)
- 1/3 awokado
- około 20 ziaren dyni
- 1/4 ogórka zielonego
- łyżka kaparów

dresing:
 łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy z oliwek, sól, pieprz cytrynowy, ocet balsamiczny.



Pyszny pomysł na obiad!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni ;-)

Pozdrawiam cieplutko!





Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI