Kurczak w sosie Chow Mein

lutego 28, 2014

Kurczak w sosie Chow Mein


Kochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun.

składniki:

- pierś z kurczaka
- opakowanie sosu Chow Mein
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1/2 cebuli
- 1/3 opakowania grzybów Mun  (ugotować)
- łyżka octu ryżowego

W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili.
Kurczak jest rewelacyjny!

Polecam!



Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun!

lutego 24, 2014

Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun!




Kolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku!

Szczerze polecam!

Składniki:

- 1/2  kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- opakowanie grzybów mun (ugotować)
- chili czerwone
- chili zielone
- 2 łyżeczki miodu
- świeży imbir około 1,5 cm 
- 1 łyżka- olej sezamowy
- 2 łyżki- jasny sos sojowy
- 2 łyżki-sos sojowy o smaku grzybowym
- olej
- łyżka mąki kukurydzianej

A może tak uczta chińska???
;-)


Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą!


Rewelacja! Polecam!



Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma!

lutego 23, 2014

Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma!












CYKL DIETA NISKO- KALORYCZNA


Dzisiaj polecam pyszne aromatyczne danie, z prawdziwych włoskich pomidorów, z dodatkiem ziół, szynki parmeńskiej - Prosciutto di Parma, i lanych kluseczek. Czy czegoś można chcieć więcej? 

;-)

Składniki:

- 1 litr przecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka ziół prowansalskich

Na kluseczki:
- 1 jajo
- sól
- 2 łyżeczki mąki pszennej

2 plasterki Prosciutto di Parma



Wykonanie:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre. 
Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy. 
Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza.


Pyszne!
Z w/w składników otrzymujemy 3 porcje, każda po 298 kcal.


Sernik z twarogu na kruchym spodzie

lutego 23, 2014

Sernik z twarogu na kruchym spodzie


Zapraszam Was do wypróbowania przepysznego przepisu na sernik, z prawdziwego twarogu z rodzynkami na kruchym kakaowym spodzie!


Składniki:

Na ser:

- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 zapach cytrynowy
- opakowanie rodzynek
- 1,5 kg twarogu
- 4 łyżki mleka

Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto.
 Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C.



Na kruche ciasto:

- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu
- żółtko

Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę serową.
 






Na niedzielny deser WYŚMIENITY!
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili

lutego 22, 2014

Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili


Składniki:

- 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki
- 2 marchewki starte na tarce
- papryka żółta
- papryka czerwona
- mała cukinia pokrojona w słupki
- kawałek pora
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego
- zielone chili
- sok z 1/4 limonki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia 

Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać składniki sosu, następnie rozgrzewamy woka, na oleju smażymy warzywa, najpierw te twarde, smażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką.

Pyszne!
Szczerze polecam

Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-)

Pozdrawiam cieplutko!!!





AKCJA KULINARNA:
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Schab w sosie sezamowym!

lutego 19, 2014

Schab w sosie sezamowym!



Składniki:

- 350 g schabu pokrojenego w podłużne paski
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- chili
- 2 łyżki oleju roślinnego
-3 łyżki sosu Chow Mein
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka sosu sezamowego do skropienia po przygotowaniu potrawy



Wykonanie:

 W woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać sos sojowy i Chow Mein, chili, ocet, cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. 

Pyszne! Uwielbiam to danie!





Zapraszam na SmykWKuchni na FB!

Pozdrawiam cieplutko!

akcja:
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA

lutego 18, 2014

Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA



Będąc na diecie każdemu z nas bardzo szybką nudzą się posiłki i potrzebujemy nowych smaków, aby nie ulegać pokusom. Proponuję Wam przyrządzić warzywa po chińsku z kaszą gryczaną. Ta potrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam!



Składniki  na 3 porcje:

- 3 średnie marchewki 
- cebula
- cukinia
- 1/3 pora
- papryka czerwona
- świeże chili 
- imbir świeży około 1 cm korzenia
- płaska łyżka oleju rzepakowego
- sos sojowy jasny-  2 łyżeczki
- ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki
- sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka
- łyżeczka marynaty tajskiej
- 1 torebka ugotowanej kaszy









Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy ewentualnie solą. Mieszamy z kaszą. Dusimy kolejne 3- 4 minuty. Gotowe! Smacznego!

Porcja to około 268 kcal ;-)


Pozdrawiam!


Kwaśnica na żeberkach z boczkiem!

lutego 16, 2014

Kwaśnica na żeberkach z boczkiem!

Kochani zgodnie z obietnicą w najbliższym czasie będę też zamieszczać posty dla tych, którzy nie mają powodów do odchudzania się, np. jak mój mąż. Dla niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę.

Zapraszam do wspólnego gotowania!


Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych
- 250 g boczku wędzonego
- opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości
- 4 ziemniaki
- cebula
- 1/3 selera
- 2 marchewki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- pieprz czarny ziarnisty
- opakowanie żurku (w torebce)
- kilka ziarenek kopru włoskiego
- garść suszonych prawdziwków



Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego! Hej! 



Miruna na parze z brokułami, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

lutego 15, 2014

Miruna na parze z brokułami, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA



SKŁADNIKI:

-filet z miruny (170g)
- brokuły (20g)
- 100ml jogurtu naturalnego doprawionego cytryną
- przyprawa do ryb

Wszystkie składniki przygotowujemy w parowarze, lub w garnku na parze.
Danie banalnie proste, pyszne i niskokaloryczne!

Danie to: 246 kcal ;-)



Buziaki, trzymajcie sie!

Smacznego!





Muffinki czekoladowe z bananami.... przepyszne!

lutego 14, 2014

Muffinki czekoladowe z bananami.... przepyszne!




Kochani specjalnie na Walnetyki zachęcam Was do przygotowania przepysznych czekoladowych muffinek z czekoladą, bananami, kardamonem i cynamonem. Nic dodać, nic ująć.
Miłość dzisiaj czuć w powietrzu ;-)

Życzę Wam pięknych chwil dzisiaj! Miłości Kochani!


Składniki:

- 1 margaryna
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- tabliczka czekolady mlecznej
- 3 banany (dojrzałe)



Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynę, mleko, cukier, kakao i przyprawy. Mieszamy wszystko, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż masa wystygnie. Do miseczki wybijamy białka, oddzielając je od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do czekoladowej masy dodajemy żółtka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec pianę z białek. Wszystko mieszamy łyżką, dodajemy pokruszoną czekoladę i banany. Przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 35- 40 minut, temp. 200 stopni.




 Smacznego Kochani! ;-)





Grillowana pierś z kurczaka z warzywami- CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

lutego 14, 2014

Grillowana pierś z kurczaka z warzywami- CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA



SKŁADNIKI

- 200 g piersi z Kurczaka
- łyżeczka sosu sojowego jasnego
- chili
- ząbek czosnku, kawałeczek świeżego imbiru
- 1/2 papryki
- 3 plastry cukinii


Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony.

Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal.



Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA:

1. Dwie kromki chleba słonecznikowego (70g) , jajko na miękko, herbata zielona (234 kcal

2. Kawa, banan. (120 kcal)

3. Pierś z kurczaka z warzywami (256 kcal), woda

4. 125 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli (171kcal), woda

5. Jabłko (180 g), 2 x wafle ryżowe, 2 plastry wędliny sopockiej, pomidor, herbata zielona (266kcal)

łącznie 1047kcal

Pozdrawiam cieplutko!
Szaszłyki z kurczaka i warzywami CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA

lutego 11, 2014

Szaszłyki z kurczaka i warzywami CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA


Kochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy grillować bez użycia tłuszczu. Jest to bardzo istotne. Jeśli takiego nie posiadacie efekt będzie taki sam na patelni grillowej teflonowej non stick. 



Składniki:

- 1 mała pierś z kurczaka pojedyncza (150g)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 1/4 średniej cukinii
- sól, przyprawa ziołowa do kurczaka


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę taką 2cm na 2 cm, w/w składniki kroimy na talarki lub kostkę tak aby łatwo się Wam nabijało na szpikulec. Pierś z kurczaka w miseczce mieszamy z przyprawami. Nadziewamy na szpikulec mięso, paprykę, cebulę, cukinię. Grillujemy z każdej strony po około 7 minut. 
Szaszłyki są pyszne i sycące!


Szaszłyki takie jak na zdjęciu to jedna porcja i uwaga to tylko 230 kcal!

 Smacznego!



Kurczak w marynacie cytrynowo- jogurtowej

lutego 09, 2014

Kurczak w marynacie cytrynowo- jogurtowej


Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól
- chili do smaku

Z w/w składników przygotowujemy marynatę, mięso zalewamy i marynujemy minimum 5 godzin w lodówce. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym w temp 180 stopni przez 30 minut. 



Smacznego!
Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI