grudnia 31, 2014

Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej!








Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że bardzo prosty w wykonaniu!

Smacznego!





SKŁADNIKI:


NA CIASTO KRUCHE:

- 3 żółtka
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Szybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.



MAK:

- 1 puszka gotowej masy makowej
- paczka bakalii
- 100 ml koniaku
- 4 krople zapachu pomarańczowego
- 3 białka 

 Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Wszystkie w/w składniki wymieszaj. 
Wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę.
Piecz 60 minut w 185 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) włącz termoobieg.

Makowca po wystudzeniu polej polewą czekoladową!




Gotowe!





Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI